0 Shares 1890 Views

Naixement de la democràcia a Atenes.

24 de maig de 2019
1890 Views

M. 1462

No hi ha dubte, que un dels fets més importants i transcendentals i que al mateix temps a provocat una multitud de confrontacions entre els homes és la idea de la democràcia.
Les primeres democràcies es van desenvolupar al voltant de l’any 508 aC a la ciutat estat d’Atenes i els territoris propers de la regió de l’Àtica. Fou a la ciutat d’Atenes on aquestes reformes van tenir més importància i van donar lloc a una nova forma de govern anomenada democràcia.
L’idea per senzilla que sembli, va ser en el seu moment original i revolucionaria … Jo participo en la defensa de la ciutat i com a contrapartida participo en el govern de la ciutat els aristòcrates feien.
La paraula grega “democràcia” (“el poder del poble”) va ser inventada pels atenesos per definir un sistema de govern de la ciutat en el qual les decisions eren preses per l’assemblea de ciutadans, això si les dones no eren ciutadanes.
La democràcia atenesa estava basada en la selecció de representants per sorteig i les decisions eren adoptades per majoria. L’assemblea estava composta per tots els ciutadans homes d’Atenes i votava directament. Els electes no prenien les decisions – els atenesos consideraven que donar el poder de prendre decisions als representants electes era retirar-li al poble.
Una de les raons per la qual aquest sistema era viable era la relativament petita població d’Atenes si es compara amb els estats actuals -uns 300 000 habitants. Clar que ara som més gent, però també tenir més mitjans per poder exercir-la.
Durant l’edat daurada de l’Atenes clàssica, al segle V a. C., en què va ser la ciutat-estat hegemònica a l’Hèl·lade, els atenesos promovien la democràcia a l’exterior. No obstant això, el segle V a. C. va veure la divisió del món grec a causa de les guerres del Peloponès, en què Atenes es va enfrontar a una lliga de ciutats dirigida per Esparta. Esparta va vèncer i la democràcia va ser abolida en totes les polis gregues que l’havien adoptat.
Posteriorment, després d’assimilar la cultura grega, Roma, va dominar la Mediterrània per la força de les armes, va començar a fer-ho també per la potència de la seva civilització, que va estendre, com un inesperat regal, per tots els racons del món conegut, sembrant amb això les llavors de la cultura occidental.
La República Romana triava als seus dirigents i aprovava lleis mitjançant assemblees populars. No obstant això, el sistema havia estat manipulat en favor dels rics i els nobles, de manera que no se sol considerar a la República Romana com una democràcia. Finalment, la República romana va degenerar en el despotisme de l’Imperi.
Les ciutats lliures de les actual Itàlia, Alemanya i Països Baixos van seguir aplicant alguns principis democràtics durant l’edat mitjana, especialment, en l’acte govern del poble a través de les institucions municipals. Els esclaus van deixar de constituir una part majoritària de les poblacions nacionals. A mesura que el feudalisme desapareixia, sorgia, al seu torn, una classe mitjana comercial i rica que disposava dels recursos i volia participar en els assumptes de govern. Resultat d’això va ser el ressorgiment d’un esperit de llibertat basat en els antics principis grecs i romans. Els conceptes d’igualtat de drets polítics i socials es van definir encara més durant el Renaixement, en el qual es va veure potenciat el desenvolupament de l’humanisme i tot plegat ens porta irremeiablement de cap a la Revolució Francesa i al naixement de les llibertats burgeses.
Tenim així, que el naixement de la democràcia, és un fet estretament vinculat a la municipalitat, per tant cada vegada que participem en unes eleccions municipals, estem honorant a les ateneses, que fa uns 2.500 anys vam començar a participar en el govern de la seva ciutat. Solien fer unes 50 assemblees cada any per acordar temes de la seva polis, nosaltres tot i la nostra tecnologia, només fem 1 gest cada 4 anys. Estem lluny o molt lluny de les nostres predecessores.

Foto: historiaybiografias.com

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Guillem Muñoz 14è a la Marathon Cup BTT de Gavà
69 views
69 views

Guillem Muñoz 14è a la Marathon Cup BTT de Gavà

Jaume Grandia - 26 de març de 2024
Foto record: Fa 20 anys. – Fruitosenc
229 views
229 views

Foto record: Fa 20 anys. – Fruitosenc

Jaume Grandia - 26 de març de 2024
Concurs millor Sommelier de Catalunya
73 views
73 views

Concurs millor Sommelier de Catalunya

Dani Casas - 25 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com