0 Shares 1305 Views

Revolucions i lluites nacionals

14 de juny de 2019
1305 Views

Anecdotari de fets històrics M. 1465

Totes les persones neixen iguals i amb els mateixos drets, aquesta idea és clau per a la història de la humanitat.
Evidentment això no és obra de l’Esperit Sant, tot aquest pensament d’igualtat, llibertat i tolerància a l’Europa il·lustrada, té el seu origen en el segle XVIII, període en el qual van donar-se importants avenços en el camp del pensament científic i filosòfic a partir del desenvolupament de la Il·lustració.
Les idees polítiques d’alguns pensadors il·lustrats van posar les bases pel naixement d’un nou pensament enfront del sistema de monarquia absoluta que concentrava tot el poder en mans del monarca amb la conxorxa dels poders fàctics de sempre, l’alta noblesa que eren al mateix temps els banquers, els militars i els caps de l’Església. És evident que si la humanitat volia créixer, havia de continuar trencant cadenes i aquestes cadenes es van trencar i… De quina manera!!
Les Tretze Colònies de l’Amèrica britànica es van independitzar el 1776, naixia els Estats Units.
La revolució Francesa que va tindre lloc des del 1789 fins al 1799, amb una gran repercussió sobre la història moderna. Aquesta revolució va debilitar les monarquies, per enfortir la democràcia i el nacionalisme.
La revolució d’Haití que va començar amb una rebel·lió dels esclaus negres africans a l’agost de l’any 1791 i va acabar el novembre del 1803 amb la derrota francesa. Haití es va convertir en un país independent l’1 de gener de l’any 1804. Aquesta ha estat considerada com la rebel·lió d’esclaus més exitosa que mai ha tingut lloc
La rebel·lió irlandesa de 1798, els irlandesos es revoltaren contra el domini britànic a Irlanda amb el propòsit de formar una república. La revolta va ser provocada pel sectarisme de l’imperi britànic, el qual mantenia lleis penals que penalitzaven als catòlics respecte als presbiterians irlandesos. La rebel·lió va fracassar. Irlanda no va ser independent fins al 1921, amb una illa dividida entre l’ocupada Irlanda del Nord i l’Estat Lliure d’Irlanda.
La revolució de Sèrbia va ser l’aixecament nacional i el canvi constitucional a Sèrbia que tingué lloc entre 1804 i 1835, durant la qual aquest territori va evolucionar d’una província otomana a un país lliure.
L’Amèrica Llatina entre 1808 i 1833 va viure les revolucions independentistes en el moment que se separaren les colònies d’Espanya i Portugal, la qual cosa va donar lloc a la creació de noves nacions.
Grècia, al començament de la dècada del 1800, estava sota el domini de l’imperi otomà. Una sèrie de revoltes va iniciar el conflicte a partir de l’any 1821. L’Imperi Otomà va enviar forces per reprimir les revoltes. Rússia, la Gran Bretanya i França van ajudar als grecs i finalment els turcs van reconèixer finalment Grècia com una nació lliure al maig de l’any 1832.
I queda per comentar una darrera revolució, a revolució Industrial compresa aproximadament en el període que va del 1760 al 1840. És un punt clau per a la història de la humanitat. Aquesta revolució marcarà una ruptura en el curs de la història i transformà els éssers humans agricultors i ramaders en manipuladors de màquines. Apareix una nova classe social, la classe obrera, que serà el motor impulsor de més canvis radicals a futur.

Imatge: fr.wikipedia.org

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com