0 Shares 2228 Views

Les primeres civilitzacions.

17 de maig de 2019
2228 Views

M. 1461

Fa més de 5.000 anys, les primeres civilitzacions van créixer i evolucionar gràcies a la seva ubicació geogràfica a les valls fèrtils de grans rius com el Tigris i l’Eufrates, el Ganges i l’Indus, el riu Groc i el Nil. Així doncs aquestes primeres civilitzacions van aparèixer a la Xina, a la Vall de l’Indus (Índia), la Mesopotàmia i l’antic Egipte.
El que també tenen en comú aquestes civilitzacions, és la seva evolució de societats igualitàries a societats jerarquitzades, molt probablement per l’acció interessada dels druides, sacerdots o xamans, que per tal de perpetuar el seu poder o la seva ascendència sobre el poble s’alien amb els forts del poblat, física o intel·lectual, tenint així la primera aliança política que dirigeix les ciutats i els seus habitants mitjançant codis de lleis. Els caps disposaven d’un exèrcit per controlar les ciutats i el territori que les circumdava i de funcionaris per a les tasques administratives i recaptatòries. Aquestes societats van passar de ser neolítiques a transformar-se en grans ciutats, basant la seva economia en l’agricultura i la ramaderia i políticament en dictadures unipersonals.
A la zona dels rius Tigris i Eufrates, d’aquí ve el seu significat: Mesopotàmia vol dir “Terra entre dos rius” en grec, neixen les primeres civilitzacions que donen pas als primers imperis. .
En la mateixa època, al nord d’Àfrica, la civilització de l’antic Egipte es va desenvolupar al llarg de la vall del riu Nil. Aquesta zona era gairebé com un oasi enmig de deserts.
Les crescudes del Nil per les pluges, que es produïen entre juny i setembre, van propiciar que els egipcis construïssin canals de reg i dipòsits d’aigua per evitar inundacions.
Els habitants es dedicaven a la caça i a la pesca, a més d’aprofitar el Nil com a via de comunicació per desenvolupar el comerç. L’antiga civilització egípcia va evolucionar durant més de 3.000 anys.
La cultura de la vall de l’Indus és considerada una de les civilitzacions més antigues de l’univers. Aquesta societat ocupava la zona que en l’actualitat coneixem com el Pakistan i la regió occidental de l’Índia. Una gran quantitat de pobles i ciutats es van desenvolupar al llarg de la vall. Els rius Indus i Ganges eren sagrats per a aquests pobles i, en època de pluges, inundaven les terres i les feien fèrtils.
A la Xina, el considerat “el riu mare”, el riu Huang He o riu Groc es va convertir en un element fonamental per al desenvolupament de la població i la cultura xineses.
L’economia de la Xina es basava en l’agricultura i la pesca gràcies als beneficis que aportava el riu Groc, que travessa tot el país. Al voltant del Huang He es van formar els pobles i les ciutats amb més poder. Gràcies a l’organització de la civilització entorn del riu, els seus habitants podien alimentar el bestiar, tenir subministrament d’aigua i regar els cultius.
5.000 anys després, l’aigua continua sent indispensable per a la vida i per al desenvolupament de qualsevol comunitat. Així i tot, actualment més de 2.100 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable o a sistemes de sanejament i 3.070 milions de persones, el 40% de la població mundial, viu sota una dictadura, i no tenint en compte els règims “dictaconstitucionals”, que mitjançant mecanismes d’aparent respecte a la constitució del seu país, realitzen el que és frau democràtic en mantenir presos polítics o exiliats. La història, tristament, es continua repetint.

Fotografia: nationalgeographic. com.es

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023
76 views
76 views

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023

Redacció - 28 de març de 2024
Editorial 1682
797 views
797 views

Editorial 1682

Redacció - 28 de març de 2024
Juguem amb la llum
55 views
55 views

Juguem amb la llum

Escola CEIP Pla del Puig - 27 de març de 2024
CNL Montserrat – Pel que fa als connectors
317 views
317 views

CNL Montserrat – Pel que fa als connectors

CNL Montserrat - 27 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com