0 Shares 838 Views

Les vacunes.

28 de juny de 2019
838 Views

Anecdotari de fets històrics – M. 1467

No hi ha cap dubte que la higiene ha estat un factor clau per tal de prolongar la vida dels éssers humans. Simplement amb aigua i sabó és suficient per mantenir una higiene correcta, no cal més per mantenir la pell sana i la roba neta.
Els sumeris, fa uns 5000 anys ja fabricaven sabó. Les inscripcions descobertes descriuen la fabricació barrejant greixos i cendres. Després els egipcis, grecs i romans van gaudir de l’invent, el millorem i l’expandeixen.
Tampoc tinc cap dubte que el següent pas a la millora de la salut i qualitat de vida dels humans a estat el descobriment de les vacunes. Van haver d’esperar gairebé 4000 anys, per començar l’aproximació a aquest nou nivell de millora. Els primers escrits relacionats amb la vacunació són del segle XI i es refereixen a la variolització, que consistia en la inoculació de crostes de verola de persones malaltes a persones sanes. Aquest mètode, que va ser practicat originàriament a la Xina i l’Índia des d’on va passar al món occidental en els inicis del segle XVIII. Aquest procediment no estava exempt de riscos i aproximadament el 3% de les persones morien després de la variolització.
Es parla de la verola, perquè aquesta malaltia al llarg de la història ha donat repetides epidèmies que han mort a moltes persones. Al segle XVIII, la verola encara matava de 200.000 a 600.000 persones cada any a Europa.
La vacunació tal com la coneixen va començar amb Edward Jenner, metge anglès del segle XVIII. Aquest , va observar que els ajudants d’estable i munyidors eren aparentment immunes a la verola humana després d’haver patit lesions cutànies de poca importància conegudes com a verola bovina pel contacte amb pústules dels animals.
L’experiment definitiu de Jenner el va fer, en prendre pus d’una pústula de la mà d’una munyidora que havia petit verola vacuna de la seva vaca i la va inocular a un nen sa de 8 anys mitjançant dues incisions superficials. El nen va tenir una lleu malaltia, que va desaparèixer sense la menor complicació. Posteriorment, mitjançant diverses lleus incisions va inocular al petit heroi la verola humana, però aquest no va emmalaltir. Aquest nen era el fill del seu jardiner… sense comentaris.
Des del començament de l’aplicació de les vacunes, aquestes han salvat milions de vides, s’han controlat moltes malalties infeccioses i fins i tot s’ha aconseguit erradicar una de les malalties epidèmiques amb major índex de mortalitat en el passat: la verola. Quan es va iniciar el programa per a l’erradicació de la verola, la malaltia encara amenaçava al 60% de la població mundial i matava a una de cada quatre víctimes L’últim cas de verola informat en el món és del 1977, a Somàlia. El 8 de maig de 1980, l’OMS va declarar que la verola s’havia erradicat definitivament.
Com a estratègia sanitària, la vacunació és, sens dubte, la millor inversió en salut pública, per dos motius: el primer, per protegir-nos a nosaltres mateixos, les malalties infeccioses segueixen presents i la segona raó és per protegir les persones del nostre entorn, que per una raó o una altra no poden ser vacunades.

Imatge: infermeravirtual.com

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Agredolç homenatge
189 views
189 views

Agredolç homenatge

Rosa Carrera March - 22 d'abril de 2024
La descoberta de l’art a educació infantil
60 views
60 views

La descoberta de l’art a educació infantil

Escola Monsenyor Gibert - 22 d'abril de 2024
La Biblioteca us recomana:
47 views
47 views

La Biblioteca us recomana:

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages - 22 d'abril de 2024
Editorial 1685
1080 views
1080 views

Editorial 1685

Redacció - 22 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com