0 Shares 2450 Views

L’edat moderna, nous mons, expansió europea i trencament de Catalunya

11 de juny de 2019
2450 Views

Anecdotari de fets històrics M.1464

Tradicionalment es considera que les dates que emmarquen l’edat moderna són la caiguda de Constantinoble (1453) o bé la trobada de dies cultures (descobriment d’Amèrica, 1492) i la Revolució Francesa (1789).

Quan comença l’Edat Moderna, Europa estava formada per grans regnes on el rei i la reina vivien envoltats de la seva cort en palaus luxosos. Cada vegada, els reis, es van anar fent més poderosos i fins i tot creien que el seu poder provenia de Déu. Tenien el poder absolut i per això s’anomenen monarquies absolutes.

A l’Edat Moderna, la societat estava dividida en dos grups: els privilegiats i els no privilegiats, més o menys com ara. L’agricultura i la ramaderia, eren molt importants i són la font de riquesa principal. Els pagesos sembraven i fan la collita de les terres dels nobles sense res a canvi. Durant aquest període el comerç es fa encara a petita escala, en un àmbit mediterrani. Les ciutats comercials enviaven productes a Síria i Egipte, i des d’aquests punts connectaven amb la ruta de les caravanes que importava la seda de la Xina i amb la ruta que importava les espècies de l’Índia a través del mar Roig i l’oceà Índic. En tots els casos, els àrabs actuaven d’intermediaris.

Des de començaments del segle XV els portuguesos, intenten arrabassar als àrabs aquest monopoli comercial. El seu projecte era fer la volta a l’Àfrica i portar directament els gèneres des dels llocs d’origen, sense intermediaris. Mentre que els portuguesos circumnavegaven Àfrica cercant el camí de l’Índia, Indonèsia, la Xina i el Japó, Cristòfol Colom, treballant per Castella, va arribar al continent americà travessant per primer cop l’oceà Atlàntic.

Quan els castellans van arribar a l’interior del continent americà, es van enfrontar a civilitzacions amb un gran nivell de desenvolupament que havien assolit una esplendor semblant a la de les grans civilitzacions d’Egipte o Mesopotàmia. Maies, asteques, inques i altres civilitzacions precolombines van ser sotmeses. Els enfrontaments de la corona de Castella amb els grans imperis asteca i inca va suposar el col·lapse de les civilitzacions precolombines.

El nombre de soldats castellans era molt inferior al dels pobles conquerits, però els indígenes van ser sorpresos per la violència dels conqueridors i la superioritat de l’armament que duien, sobretot pels cavalls, uns animals que eren inexistents al continent fins a l’arribada dels europeus i que van ser rebuts amb gran temor pels amerindis. Les armes de foc, que portaven els castellans i desconegudes pels indis, tenien una potència i un abast de tir molt superior a les fletxes i llances.

La trobada d’aquest dos mons és considerada com el més gran desastre demogràfic de la Història Universal. El nombre de morts va arribar als 56 milions, és a dir, el 90% de la població precolombina, o cosa que és el mateix, al voltant del 10% de la població mundial de l’època. Després de la conquesta dels nous territoris, va començar la colonització com a tal: imposició de lleis, llengua, religió i l’obligació a treballar gairebé com a esclaus. Per tant, el dia 12 d’octubre, no hi ha res per a celebrar.

Les colonitzacions es va desenvolupar el comerç de llarga distància, que va permetre la introducció de nous productes tant a Europa com als països colonitzats. Cristòfol Colom va anar a buscar nou moscada, safrà, pebre… i va portar altres productes com ara: or, plata i … Patates, tomàquets, carabasses, blat de moro, cacau, vainilla, goma, coco, làtex… Europa va portar cap a Amèrica malalties com la grip, la verola i el xarampió i productes manufacturats: teixits, armes, vi, oli, farina, fruits secs… a més del cavall i la vaca.

Per altre, a l’edat Moderna, l’església cristiana es va dividir arran d’un conflicte iniciat el 1517 pel monjo alemany Martí Luter. Luter, creia que el papa, amb el seu comportament donava molt mal exemple. Aquest moviment es coneix amb el nom de reforma protestant. Aquestes noves idees van provocar molt conflictes socials i polítics a Europa. D’aquí sorgiren: Catòlics: fidels al papa de Roma; Protestant o reformats que negaven l’autoritat papal pel seu mal comportament.

A més tenim l’invent de la impremta, que majoritàriament s’atribueix a Johannes Gutenberg, tot i que en realitat la impremta de tipus mòbils procedeix de la Xina, creada per artesà i inventor xinès Bi Sheng, qui al segle XI ja la feia servir. El que si és atribuïble a Gutenberg, són millores i l’aplicació a gran escala d’aquesta.

La humanitat en aquesta època realitza un gran salt en l’àmbit d’idees passant del pensament medieval que suposa que Déu és el centre de l’univers i ho regeix tot a què l’home és el centre de l’univers i la màxima realització de la natura i adquireix consciència d’uns anhels de llibertat respecte de les institucions polítiques religioses hegemòniques del moment.

A finals del segle XVIII, es va produir una nova evolució intel·lectual que va generar un gran moviment cultural que va rebre el nom d’Il·lustració. Els il·lustrats defensaven que totes les persones neixen iguals i amb els mateixos drets. Aquestes noves idees van provocar unes revoltes socials que van acabar en una autèntica revolució. A partir de 1789 amb la Revolució Francesa, s’inicia l’Edat Contemporània… Però això són figues d’un altre paner

Només un apunt final sobre l’època moderna, va ser en aquest temps quan els reis Habsburg espanyols, pel seu mal cap i mala gestió, es van veure obligats a cedir als Borbons francesos els territoris de la Catalunya del Nord: el Rosselló, el Conflent, el Vallespir, mitja Cerdanya i el Capcir. Això va passar al signar-se el Tractat dels Pirineus el 7 de novembre del 1659. Des del 1984, el cap de setmana més proper al 7 de novembre té lloc cada any a Perpinyà la Diada de la Catalunya Nord. Com sempre, els catalans commemorant una derrota.

Fotografia: nationalgeographic.com.es

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023
68 views
68 views

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023

Redacció - 28 de març de 2024
Editorial 1682
795 views
795 views

Editorial 1682

Redacció - 28 de març de 2024
Juguem amb la llum
52 views
52 views

Juguem amb la llum

Escola CEIP Pla del Puig - 27 de març de 2024
CNL Montserrat – Pel que fa als connectors
314 views
314 views

CNL Montserrat – Pel que fa als connectors

CNL Montserrat - 27 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com