Mirant més enllà – Més visions, més política

Redacció
Lectura de 4 min

M. 1449

- Anunci patrocinat -

Pedro Sànchez, ha convocat eleccions generals el dia 28 d’abril. Sumades a les ja previstes pel 26 de maig (municipals i Parlament Europeu), ens trobem davant d’un “Súper Mes” electoral amb unes possibles eleccions al Parlament de Catalunya en aquest mateix any.
Davant d’aquest nou curs electoral, fora bo fer una retrospectiva mirant 10 anys enrere per adonar-nos que, més enllà de la situació política concreta que vivim a Catalunya, el sistema polític s’ha transformat. Vivim en un sistema parlamentari multipartidista que reforça la representació dels ciutadans però que tendeix a generar una segmentació més gran i amb major possibilitat de generar bloqueig. Cal, com a electors, adaptar-nos.
Mentre hem estat acarnissats en la immediatesa de les nostres proclames, hem vist com nous partits i marques polítiques han entrat a escena i, entre crits d’estupefacció per la seva arribada, s’han consolidat esdevenint una realitat en les nostres cambres parlamentàries. Sent VOX l’exemple més recent, també ens trobem amb partits com la CUP, Podemos (en les seves diferents formes) o C’s. A simple vista veiem que les opcions polítiques han augmentat considerablement.
Davant d’això la pregunta que ens hem de fer és si ha canviat la política o ha canviat la gent de base. Primer l’ou o la gallina? En prop de 40 anys la societat ha passat de comprar el just que trobava per poder viure a trobar (prenent un exemple d’un antic professor) “iogurts de totes les marques i gusts possibles”. El mateix que passa en política i en molts àmbits de la vida. Més selecció, menys fidelitat.
Políticament ens trobem davant d’un context que queda lluny de les majories absolutes d’abans i que cada cop requerirà més coalicions, grans pactes i amplis consensos per tirar endavant les polítiques del futur. Ja sigui en política estatal, catalana o municipal, aquesta tendència ha arribat per quedar-se i ara cal que la gent del carrer canviem el xip també en l’àmbit polític. Alhora de votar no només es podrà tenir en compte a qui es vota sinó qui pactarà, amb qui caldrà negociar i, si la nostra opció és la guanyadora, caldrà acceptar que pacti amb altres partits i viceversa. Ha arribat el moment de fer un canvi i, malgrat que sovint costa entendre la política, si no ens esforcem per allunyar-nos de posicions fixes i acceptem la lògica del pactisme, estarem evocats a un bloqueig permanent que no genera altre cosa que inestabilitat democràtica. Ha arribat el moment que la crítica no es centri en pactes passats sinó en solucions de futur.
El 2019 serà l’inici d’una nova etapa política on tots hi tindrem molt a dir i on sobretot caldrà que des del carrer ens obrim a entendre les noves dinàmiques. La política, com el món i la tecnologia, evoluciona constantment. D’aquí en endavant, cada cop que prenguem una decisió en clau electoral ens requerirà d’un major coneixement del context i una major comprensió dels escenaris que en poden derivar. Renunciar, pactar i cedir són noves paraules d’un vocabulari que com a electors hem de començar a assumir perquè ha arribat el moment que aquests conceptes sumin i enlloc de restar.

Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi