0 Shares 835 Views

Un cop d’estat?

26 de maig de 2017
835 Views

El govern espanyol del PP i jo tenim concepcions diferents de què és un cop d’estat. Per mi, per exemple, ho va ser l’alçament militar del general Franco enfront el govern legítim que hi havia aleshores. Eren temps convulsos, sí. Com a tota Europa i a més de mig món. Però va ser un cop militar. Un cop d’estat, fet que l’estat espanyol mai no ha reconegut com a tal. Hi ha qui diu que les estructures de poder de l’actual estat es fonamenten encara en aquell règim dictatorial. En són els hereus, vaja.

Un botó de mostra: fa pocs dies es va morir Utrera-Molina, destacat dirigent de l’extrema dreta espanyola que va ser ministre amb Franco. Era el sogre de Ruiz Gallardon, ministre del PP. Al funeral es va cantar Cara el Sol, van fer crits a favor de Franco i de Primo de Rivera. Falangistes. Encara en queden i campen per la seva amb total impunitat.

Dic que tenim una concepció diferent pperquè tan el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com dos dels seus ministres, De Cospedal i Méndez de Vigo, ja han començat a treure la pols a la paraula cop d’estat per referir-se a la voluntat del Govern català de fer un referèndum. Jo sempre havia associat cop d’estat amb armes i no pas amb urnes. Però què hi farem. Per això dic que en tenim una visió diferent.

Rajoy va dir l’altre dia al Senat que la dèria de la majoria del Parlament de Catalunya de fer un referèndum i el suposat esborrany per fer la transició (remarquem això de suposat) és la major cacicada de la història, un cop contra l’estat de dret i propi de les pitjors dictadures. Com en una oferta de supermercat, si compres un producte, la segona unitat et baixa a meitat de preu. Doncs aquí igual i van aparèixer e Cospedal i Méndez de Vigo per reblar el clau insistir en el tema.

Que en comencin a dir cop d’estat té molt de significat. És una forma de posar nom a un fet que aquí en diem procés, referèndum, urnes i vots perquè la gent decideixi. Però també és una forma d’alertar als seus i als que no entenen res ni hi volen fer, ni escoltar, ni negociar, que l’estat està disposat a tot davant una «amenaça» d’aquesta gravetat: el cop d’estat. Ja ho va advertir el delegat del govern central a Catalunya aquesta setmana en una entrevista: el que fa Puigdemont i Junqueras posa en risc l’autogovern de Catalunya. Són com pistes que van deixant anar sobre què pot passar i quina pot ser la reacció de l’estat. Temps al temps.

Jordi Morros

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com