Quanta merda!!!

Miquel Puig Soler
Lectura de 6 min

No m’acabo d’empassar que el cicle de les 3R, reduir, reciclar i reutilitzar sigui tan eficient com ens volen encolomar. Es nota massa èmfasi en el reciclatge i poc en la reducció i posterior reutilització de la merda que deixem en els contenidors. No m’acabo de creure que allò que separen, el plàstic, el paper o el vidre és recicli majoritàriament i es converteixi de nou en productes utilitzables de plena confiança.

- Anunci patrocinat -

Podem veure cada vegada més en els mercats,
un gran assortit de nous productes envasats i
plastificats, quatre talls de pernil, formatge, embotits,
carns de tota mena, hamburgueses, salsitxes, filets,
entrecots, menjars cuinats, paelles, moltes vegades
amb embolcalls innecessaris que barregen el plàstic
amb el cartró; pacs de fruita, enciams, verdures a
punt de posar al plat…. I no cal parlar dels petits
envasos individuals: llaunes i ampolles de begudes,
iogurts, vinagre, oli, maionesa, i tantes coses que em
deixo que fins fa poc el plàstic ni l’ensumaven. Parlar
tant de reciclar quan no es fa res per minimitzar
aquest problema, em posa de mala bava.

Es al·lucinant la quantitat de residus que genera
cada dia una família. Tot en cubells de plàstic de
diferents colors! Apa!, a generar residus que ja ens
els reciclaran! Si? On i com? Quant costa tot això?
L’energia és gratis? Sempre s’ha dit que la millor
manera d’evitar netejar és no embrutar, doncs,
vinga merda! Llavors, la gran industria del plàstic
que també deu tenir accions en les empreses que
fan el reciclatge, a guanyar més diners que mai!!
No trobeu que fem un consum desmesurat de molts
productes tòxics que ens els podríem estalviar?
Tant ens costa portar una bossa pel posar el pa o
alguna carmanyola encara que sigui de plàstic quan
anem a la carnisseria per posar-hi el que comprem,
o dur algun pot de vidre per posar-hi les olives o
altres saladures? N’hi ha que ho fan i els hi va prou
bé, doncs no! tot cap a la brossa.

Heu reparat mai en totes les deixalles que generen
les festes populars? Els macro concerts, les
manifestacions i àpats polítics, tot el que es deixa
damunt la sorra de les platges o la festa del arròs
del poble, per exemple? No es podria conscienciar
a la gent que portés els estris de casa, els plats,
coberts, els gots, els tovallons. Nosaltres també hi
anàvem a fer fontades i als aplecs. Que no ens anava
bé? Per què ens hem tornat tan pràctics i generosos
en nosaltres mateixos i sols mirem d’evitar el màxim
els maldecaps que ens pot produir el fet de no haver
de reciclar tanta porqueria.

En conclusió, generem massa merda pel nostre
planeta que a la fi és, casa nostra.

 

All cremat de rap estil vilanova

La setmana passada vaig estar cinc dies ingressat
a un hospital de Tarragona per motius de
salut. Ja estic millor. He perdut més de dos
quilos pel coi del menjar que no m’agradava
gens. Dolent i mal cuinat. Un vespre ens van
donar una cueta da rap a l’all cremat que
més aviat semblava puré de patata amb gust
de peix. Quan torni a casa, vaig pensar, em
faré un all cremat com Deu mana. Avui l’he
fet

Per sis persone

Un rap d’un parell de quilos tallat a talls
gruixuts, tres grans d’all, tres gambes per
cadascun, dues patates mitjanes, tres
tomàquets molsuts madurs, sucre, sal, pebre
negre, pebre vermell, una copa de brandi,
julivert, safrà i oli d’oliva

Primerament feu un fumet amb la pell i les
triadures del rap. Poseu-hi una ceba, una
pastanaga, una fulla de llorer, una cullerada
de pebre vermell i unes branques de julivert.

Ho feu bullir tres quarts d’hora i el coleu.

Peleu els tomàquets, els hi traieu les llavors
i els talleu a daus petits. Lamineu els grans
d’all.

En una cassola amb un raig d’oli hi feu fregir
mig minut les gambes; les traieu. Feu el
mateix amb els talls de rap lleugerament
enfarinats, només volta i volta; els guardeu
també.

Seguidament en la mateixa cassola hi feu
daurar els tres grans d’all. Un pic rossos
els traieu. Afegiu-hi el tomàquet, el sucre, i
una cullerada petita de pebre vermell. Feu-ho coure cinc minuts i ja hi podeu posar les
patates escantonades amb tres cullerots de
fumet, just que les cobreixin.

Ho feu coure suaument uns deu minuts.
Afegiu-hi els talls de rap. A part, aixafeu en
el morter els alls, el safrà, julivert picat, el
conyac i ho tireu per sobre del rap. Coeu-ho
uns vuit minuts més. En el darrer minut hi
poseu les gambes Poseu-les-hi pel damunt

Tapeu la cassola i deixeu reposar cinc minuts.

 

Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi