El futbol femení

Miquel Puig Soler
Lectura de 5 min

MONTPEITÀ NUM. 1695 (28/06 – 04/07)

- Anunci patrocinat -

Una nova força engrescadora i il·lusionant  ha irromput en el panorama esportiu. El dia que l’equip femení del Barça va guanyar la copa d’Europa a Bilbao, la catedral del futbol, vam ser testimonis d’un fet que va més enllà de l’eufòria i l’essència futbolera. Aquest esport meravellós, capaç de moure  la gent de tot el món, ja no és solament cosa d’homes.  Hem vist clarament que les dones han sabut fer-lo seu, i som molts els que seguim l’evolució dels partits que cada cop més, podem veure a la televisió.

A diferència de l’estil masclista que sovint impregna el futbol masculí, les noies han escomès aquest esport amb un nou estil molt més tranquil i serè, allunyant-lo de l’insult, la grolleria i els crits baladrers  que sovint s’escolten en el futbol tradicional dels homes. Una veritable lliçó d’educació i cortesia. Quan juga l’equip femení del Barça, es nota que hi ha bon rotllo i ganes de passar-s’ho bé, tant en el camp com en la gent de la graderia. Amb l’aplom que ho explica l’Aitana, és un plaer escoltar  la millor jugadora del planeta quan ens diu que l’equip és una pinya indestructible i que sols pensen a  fer les coses el millor possible i guanyar; és la seva única  fita.

Hem de concloure que al Barça masculí  les coses no li van prou bé, potser en part per  la precarietat econòmica que viu el club, o perquè el president sembla que ha perdut el nord i no encerta cap on ha d’encarar el futur de l’equip per acontentar els socis. Tot plegat fa que es noti un augment de l’apatia general entre  els seguidors que al llarg dels anys, entusiastes i fidels,  han fet del Barça un dels millors clubs del món. Tampoc hi  ajuden gens alguns mitjans de comunicació que amb els seus retrets i crítiques no fan res més que  empitjorar  la feixuga situació que es viu a can Barça.

De cop i volta, emergeix el futbol femení amb un nou corrent  tan exitós i potent que tothom en parla. Aquesta febre futbolera arriba a tot arreu; les nostres nenes estan engrescades i tenen una verdadera passió per aquest esport que semblava que no era fet per a elles. Amb tot això, un nou i florit jardí d’equips femenins està creixent per tot arreu, benvingut  sigui!! És una engrescadora i excitant  expectativa per a la joventut femenina que, sens dubte  anirà endavant i avançarà amb força i talent . Que la gran festassa que vam viure a Bilbao, no s’acabi mai!!

L’Aladern

Al jardí de casa, amb els anys, hi han anat creixent uns arbustos que podant-los adequadament, s’han convertit en uns arbrets molt bonics, dels quals, encara no en coneixia el nom. He anat preguntant i mirant alguns llibres i ara ja que es tracta de l’aladern. Tinc entès per la comarca del Bages també n’hi ha. És un arbust de fulla perenne, originari de boscos i brolles mediterrànies, que pot arribar als vuit metres d’alçada, amb nombroses i retorçades tiges. La seva època de floració sol ser entre febrer i març i les fulles oculten minúscules flors de color verd groguenc. Aquestes flors, un cop fecundades donen lloc a petites baies vermelles rodonetes, que es tornen negres quan maduren. En ser molt primerencs, aquests fruits són molt apreciats per alguns ocells. La fusta d’aquest arbre és com el color de les flors, d’un verd pistatxo.

Temps era temps que les iaies preparaven  els remeis casolans, i sabien prou bé, elles, que l’aladern tenia funcions curatives. Deien que amb la infusió de les fulles, que es podien collir tot l’any, es feia servir com antiinflamatori, astringent i depuratiu. També es feia servir per la mala circulació, el refredat i el colesterol. Aquesta infusió és molt amargant i creien que anava bé per fer gàrgares per guarir el mal de coll i les infeccions bucals. Alguns maniàtics estaven convençuts que, posades en una bosseta sota el coixí, les fulles  de l’aladern ajudaven a dormir bé, a dissoldre l’enuig i donar fortalesa per superar tota mena  d’obstacles.

Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi