0 Shares 1185 Views

Intel·ligència artificial. Una realitat present i de molt futur

2 de febrer de 2019
1185 Views

Estic llegint i us recomano el darrer llibre de l’escriptor Yuval Noah Harari, un historiador israelià, autor del llibre “Sapiens”, del que es van editar més de 12 milions d’exemplars i es va traduir a 45 idiomes. En aquell llibre ens feia un recorregut de l’evolució de la humanitat des de la prehistòria fins l’actualitat i en aquest darrer llibre que es titula “21 lecciones para el siglo XXI” ens parla dels problemes amb què haurem d’enfrontar-nos en els propers anys.

El seu relat gira a l’entorn dels avenços de la biotecnologia i de la intel·ligència artificial, i de com aquestes ciències afecten i afectaran la nostra vida d’una manera molt important.
Al fer-ho ens planteja un seguit de situacions que ens faran reflexionar perquè, o bé ja són presents a la nostra vida, o bé hi seran ben aviat.

La intel·ligència artificial, que és allò que es pot fer a través de robots i ordinadors, es fonamenta en treballar amb bancs de dades molts grans, en disposar de molta informació que els ordinadors utilitzen per donar respostes i aprendre per millorar el seu propi funcionament.

Dos exemples d’això en poden ser els cotxes autònoms i el món de la medicina preventiva.
Els cotxes autònoms o sense conductor ja són una realitat. Dins del cotxe un ordinador rep molta informació de sensors i càmeres que porta incorporat el vehicle i en base a tota la informació que té, el seu programa la processa i condueix el cotxe sense que cap persona intervingui, i ho fa amb seguretat pels passatgers. Aquest programa d’ordinador fa que el cotxe freni o es desviï quan un objecte o persona s’interposa en el seu camí. Ara imaginem-nos una situació inesperada, en la que un camió perd de sobte el control i es dirigeix frontalment a un cotxe, i a la vorera hi ha un grup de persones assegudes en una terrassa d’un bar. Si el temps de reacció és insuficient per evitar la topada, l’ordinador haurà de decidir si és preferible topar amb el cotxe i posar en perill la vida dels seus ocupants que estan tranquil·lament dormint o parlant a dins, ja que no han de conduir, o bé farà un cop de volant per evitar el xoc i salvar la vida dels seus passatgers, i envestirà a la gent asseguda a la terrassa del bar.

La resposta a aquest dilema l’haurà de tenir programada l’ordinador del cotxe dins de la seva base de dades, i els enginyers que treballen en la construcció d’aquests cotxes l’hi han d’introduir. Aquesta situació ja és ben real i els cotxes autònoms, encara que puguin tenir algun accident, seran molt més segurs que els conductors actuals que provoquen un milió de morts a la carretera cada any.

Si ara parlem de medicina l’altre cas a tenir en compte és el de les companyies asseguradores de salut. Aquestes tindran, fruit de processar milions de dades de persones de tot el món, tanta informació de la nostra salut personal que ens podran dir, abans que tinguem una patologia, què hem de fer per evitar-la o disminuir el risc de patir-la, i per tant la nostra salut millorarà enormement i podrem viure més anys sense patir malalties que es puguin preveure.

En un futur no gaire llunyà, les dades de la salut de milions de persones que s’hauran processat fruit de revisions ordinàries i historials clínics, donaran tanta informació als ordinadors que podran dir amb exactitud quines malalties podem patir i com podem evitar-les. Si ens imaginem que a una persona li detecten, en una revisió ordinària, unes quantes cèl·lules que en cas que es desenvolupin poden acabar en càncer mortal, l’asseguradora avisarà la persona, i possiblement aquesta seguirà les seves instruccions i evitarà la malaltia. Però ho farà també quan l’asseguradora li digui que ha revisat el seu ADN i que fruit de milions d’estadístiques de què disposa i que els seus ordinadors han processat, ha de seguir unes pautes especials si no vol patir una malaltia encara inexistent en el seu cos? Deixarà de fumar o de veure una persona completament sana si l’asseguradora li diu que ho ha de fer si no vol patir un càncer o una cirrosis ?
I si no ho fa, voldran les asseguradores assegurar aquesta persona que en el futur possiblement tindrà una patologia que li costarà diners per poder-la atendre?

Problemes d’aquests tipus ben aviat ens faran replantejar la vida i les nostres decisions al comprar un cotxe o contractar una assegurança de salut.

Joan Baraldés

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Guillem Muñoz 14è a la Marathon Cup BTT de Gavà
69 views
69 views

Guillem Muñoz 14è a la Marathon Cup BTT de Gavà

Jaume Grandia - 26 de març de 2024
Foto record: Fa 20 anys. – Fruitosenc
229 views
229 views

Foto record: Fa 20 anys. – Fruitosenc

Jaume Grandia - 26 de març de 2024
Concurs millor Sommelier de Catalunya
73 views
73 views

Concurs millor Sommelier de Catalunya

Dani Casas - 25 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com