0 Shares 92 Views

Paparres

3 de juny de 2024
92 Views

Sembla que tenim una plaga a Catalunya. I si bé de moment només s’ha detectat a comarques del litoral i pre-litoral, concretament en 8, s’ha d’anar en compte a tot el país.
Es tracte ni més ni menys que una plaga de “paparres”.
Si es tenen animals a casa i sobretot si es viu a pagès, sovint se’n veuen de paparres, principalment en els gossos, però no per això deixen de ser desagradables i només de pensar-hi a la majoria de les persones ens provoquen picor i esgarrifances a tot el cos.
Aquesta plaga, es veu que és una nova espècie propiciada segurament per les inusuals altes temperatures d’aquesta primavera i degut també a la proliferació del senglar que segurament pot ser un dels agents transportadors.
Una de les principals diferències amb l’espècie que coneixíem fins ara, és que no espera a les branques dels arbustos que passi la víctima per sota i s’hi deixa caure, sinó que aquesta d’ara es mou a la seva recerca, per això es recomana anar vestit amb pantalons llargs i sabates tancades quan anem al bosc per tal d’evitar la seva picada.
Malgrat això, si no ho podem evitar i ens trobem una paparra enganxada al cos, sobretot en plecs o zones de pèls i cabells, la podem treure amb unes pinces o bé acudir a un centre sanitari per tal de que l’extracció es faci correctament i no ens en quedi cap part dins, doncs es podria infectar.
Les malalties que ens poden transmetre, de moment no ens haurien de preocupar gaire, doncs són poques i rares vegades es contagien, però si hi ha senyals de fatiga o hemorràgia després d’una picada de paparra, cal, com ja hem dit, acudir a un centre sanitari.
Es tracta doncs d’un paràsit que el què fa és xuclar la sang de la seva víctima, i amb això s’infla i creix adquirint aquell aspecte fastigós que les fa visibles.
A casa nostra, quan hem tingut gossos, la veritat és que les han patit, i malgrat tractar-los amb collars i pipetes repel·lents, tard o d’hora acabaven amb alguna d’enganxada, i no va ser fins que la veterinària els va receptar l’anti-paràsit en pastilles (podeu comptar com eren de fortes) que no hi vam trobar la solució definitiva.
Tot això que explico, és literal i no metafòric o en sentit figurat, però trobo que estaria bé fer una comparança amb segons quines situacions que es produeixen en el nostre país i en el nostre dia a dia, si analitzem el significat de l’expressió: arrapar-se com una paparra.
Haurem de ser capaços de trobar el remei.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Editorial 1693
1705 views
1705 views

Editorial 1693

Redacció - 14 de juny de 2024
14 de juny: Dia Mundial de les Persones Donants de sang
51 views
51 views

14 de juny: Dia Mundial de les Persones Donants de sang

Comunicació del Banc de Sang - 14 de juny de 2024
El racó del lector
81 views
81 views

El racó del lector

Redacció - 13 de juny de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com