0 Shares 729 Views

Fa deu anys que l’Andreu Descals Codina ens va deixar

18 d'abril de 2021
729 Views
Text i fotos: Jaume Grandia.-

 

Andreu Descals i Codina va morir a Manresa el 18 d’abril del 2011. Havia nascut a Sant Fruitós , el 31 de juliol del 1938.

L’Andreu no va tenir una infància fàcil, ja que de molt petit va quedar orfe, però va tenir la sort d’esser acollit com un fill més pels seus oncles,  la família Sala de ca l’Amadeta. Va anar a l’escola pública a Sant Fruitós, al Bosquet amb els mestres Juanola i Francesc Ardevol.

Com molts nens d’aquell època, va guanyar els primers diners a l’estiu anant a tallar el filferro a la màquina de batre. També feu de cambrer, els caps de setmana, al Café del Mig.

Des de ben jovenet va destacar per la seva facilitat pel dibuix, anant a classes amb el professor Hurtado i als Arts i Oficis de Manresa, dedicant-se després professionalment a l’ofici artesanal de tallista.

A Sant Fruitós, en les dècades dels 50 i 60,  va formar part de l’elenc teatral del Centre Parroquial, de la seva coral i després de la Joventut del Poble i de la Colla Sardanista “Clavellina”, també de la Biblioteca del Poble.

L’any 1967 va anar a residir a Manresa, ciutat on a més a més del seu treball professional va desenvolupar una gran tasca cultual i social. Va presidir el Cercle Artístic de Manresa (1971-1976). Va ser en aquesta etapa que va encapçalar la visita al pintor Salvador Dalí a Portlligat, en la qual van participar unes 150 persones. L’any 1976 va ser el promotor de la Fira d’Artistes i Artesans de l’Associació de Veïns del Passeig i Rodalies de Manresa. Era membre de l’Agrupació d’Aquarel·listes de Catalunya i del Grup 13.

Descals també va ser un activista polític: integrant del primer comitè executiu comarcal de Convergència i regidor de l’Ajuntament de Manresa en la primera legislatura de la democràcia, del 1979 al 1983. Amb Joan Cornet a l’alcaldia, després de la ruptura dels socialistes amb el PSUC, una nova aliança va portar Descals a la regidoria de Cultura.

Deixà una àmplia i excel·lent obra artística, tant d’aquarel·les com d’escultures de fusta.

Però, entre tota la seva producció destaca “l’àliga de la imatgeria de Manresa”, feta de fusta massissa i amb guarniments de pell. Estrenada per la Festa Major d’Estiu de l’any 1992.  En el programa editat amb motiu d’aquest esdeveniment l’ Andreu deia: “És el meu desig dedicar aquesta obra, a títol pòstum, a la meva esposa Ramona Singla i Trullàs”.

Aquell any -1992- rebia un més que merescut “Premi Montpeità Santfruitosenc No Resident”, que li atorgava el seu poble natal.

A l’abril del 2012, el Cercle Artístic va homenatjar-lo, organitzant una exposició retrospectiva de la seva obra,  tant de pintura com d’escultura.

L’Andreuet de ca l’Amadeta, malgrat viure molts anys a Manresa, continuà lligat al  seu poble,  per raons familiars, d’amistat o socials. Sempre va donar suport a la gent del Montpeità.

Pensem que Sant Fruitós, fins ara, no ha valorat a l’Andreu Descals, com es mereix.

Jaume Grandia

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

MERCAT D’ ANTIGUITATS  I COL·LECCIONISME
36 views
36 views

MERCAT D’ ANTIGUITATS I COL·LECCIONISME

Brocanters i col·lecionistes del Bages Associació - 26 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com