0 Shares 881 Views

El 21 de setembre. Dia Mundial de l’Alzheimer

21 de setembre de 2019
881 Views

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva i s’ha convertit en la forma més comuna de demència en les persones grans. Com a conseqüència de l’envelliment de la població cada vegada hi ha més persones afectades per aquesta malaltia.

La malaltia d’Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per fer la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l’edat evolucionaran cap a la malaltia d’Alzheimer.

El dia 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, data instituïda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease Internacional (ADI). L’objectiu d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials.

Quins són els símptomes de l’Alzheimer?
Durant l’envelliment normal apareixen els oblits, la pèrdua de la concentració, els problemes motrius i de llenguatge amb les dificultats per parlar i caminar i, per aquest motiu, les primeres manifestacions de la malaltia es poden confondre amb els signes naturals de l’envelliment. Tot i que hi ha similituds en totes les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer, existeixen diferències individuals: no totes les persones experimenten els mateixos símptomes en el mateix ordre de progressió.

Les alteracions més importants que apareixen són:
Memòria. Generalment, el pacient inicia la malaltia amb una alteració de la memòria immediata (records de fets recents). El malalt presenta oblits freqüents i dificultats per retenir la informació (on ha deixat la cartera, l’hora que havia d’anar a buscar els néts, etc.).

Orientació. La confusió de llocs i dates és molt característica en aquest tipus de demència. L’orientació temporal s’altera des de l’inici i és un indicador incipient de deteriorament.

Llenguatge (afàsia). El malalt comença a perdre vocabulari. Sovint no troba la paraula adient per definir el que vol o canvia el nom dels objectes que anomena. Presenta dificultats per construir una frase, fet que provoca que el malalt eviti converses llargues. Les frases són més curtes ien ocasions, barreja idees i paraules sense sentit. Per tant, la capacitat per expressar-se adequadament i la comprensió del llenguatge queden afectades.

Praxis. El malalt presenta dificultats per manejar objectes d’ús habitual, per vestir-se adequadament, per fer gestos amb les mans o el rostre, escriure o dibuixar.

Gnosis. El malalt presenta dificultats per reconèixer la informació que li arriba a través dels sentits (vista, oïda…). Té problemes per identificar objectes comuns, persones conegudes, colors, sons o olors, etc.També queda alterat el sentit de la percepció i el malalt confon la dreta amb l’esquerra, així com les parts del cos i la situació en l’espai.

Comportament. És probable que el malalt canviï de caràcter. D’aquesta manera, el malalt pot mostrar al llarg de la malaltia diferents símptomes no cognitius com agitació, inquietud o nerviosisme, depressió, irritabilitat i agressió, ideés paranoiques o sospites de tothom, al·lucinacions (veure coses que no són o escoltar sorolls que no existeixen)…

Altres manifestacions de la malaltia. Repetir constantment la mateixa pregunta o acció; perdre les coses o deixar-les o amagar-les en llocs poc usuals; voler marxar de casa argumentant que aquesta no és casa seva; perdre’s o extraviar-se, fins i tot en el seu propi barri o casa; no reconèixer familiars propers: cònjuge, fills…

Què causa la malaltia d’Alzheimer?
Actualment, la causa de la malaltia d’Alzheimer és desconeguda. Les darreres investigacions evidencien, cada vegada més, que es tracta d’una malaltia en què poden intervenir diversos factors genètics, agents tòxics o ambientals, malalties mentals, respostes inflamatòries o traumatismes cranials amb pèrdua de coneixement, que podrien afavorir, de forma conjunta o aïllada, el desenvolupament de la malaltia

La malaltia d’Alzheimer. Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Per fi !!!, una bona regada
72 views
72 views

Per fi !!!, una bona regada

Jaume Grandia - 18 de març de 2024
Exposició de l’escola Monsenyor Gibert a la Biblioteca
81 views
81 views

Exposició de l’escola Monsenyor Gibert a la Biblioteca

Escola Monsenyor Gibert - 17 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com