Canvi climàtic

Joan Baraldés
Lectura de 4 min

Aquest dissabte 9 de març, plovia força a Sant Fruitós i ho feia de forma continuada com feia molt de temps que no ho feia. Això, per desgràcia, ja és un fet anecdòtic i els científics ens diuen que ens haurem d’acostumar a passar llargues temporades sense pluja i de sobte tindrem temporals forts que podran fer molt mal.
En general, la població comença a ser conscient d’aquesta situació i les mesures d’estalvi d’aigua cada vegada són més freqüents en les nostres converses. Alguns diuen que posen galledes a la dutxa per recollir l’aigua freda fins que no arriba la calenta, altres aprofiten l’aigua de bullir les verdures per després regar les plantes, hi ha qui posa ampolles plenes d’aigua a la cisterna del wàter per tal que la descàrrega sigui més petita. En definitiva, són petites mesures d’estalvi que en el fons només ens demostren que la gent que ho fa és conscient de la problemàtica de la falta d’aigua, però aquesta situació no es resoldrà només amb petites mesures d’aquest tipus per molt bones que siguin. El problema de l’aigua es preveu que portarà a greus crisis a la societat d’arreu del món, en alguns casos provocarà guerres pel control de l’aigua, en altres grans emigracions de la població de zones que esdevindran desèrtiques i on ja no serà possible poder-hi viure.
Hem de pensar que l’ésser humà només pot aguantar una setmana, com a màxim, sense beure aigua per poder sobreviure, i això que a nosaltres, en el moment i el lloc en què ens ha tocat viure, ens sembla que mai ens podrà afectar, podria no ser així si veiem una població europea com és la d’Ucraïna, o la no tan llunyana de Gaza a Palestina, on la guerra ha afectat els serveis de proveïment de l’aigua potable per a la població i això ha fet es vegin greument afectades les vides de la seva població.
A banda de la manca d’aigua, l’increment de la temperatura, que també ja hem patit el passat estiu, cada vegada serà més important i si bé amb les plantes dessaladores es podrà resoldre el problema de l’aigua, conviure amb la calor serà també una situació amb la que ens haurem d’enfrontar.
Fins ara havíem de patir per la possibilitat que grans incendis cremessin els boscos del nostre país, ara ja no calen els focs perquè els boscos es morin, la manca d’aigua n’està delmant grans superfícies i cada cop més veiem pins completament secs i morts.
L’episodi de les darreres hores no ens traurà de pobres. Per sortir de la sequera actual, caldrien molts més episodis com aquest i, a poder ser, seguits. Tot i això, sí que suposarà un respir per boscos i conreus i servirà per aportar una mica d’aigua als embassaments de les conques internes, cosa que no passa des de la primavera passada.
Gràcies a aquestes precipitacions, rius importants com el Ter, el Llobregat o el Besòs han multiplicat el seu cabal en només dotze hores. Aquest dissabte al matí el riu Ter a l’altura de Roda de Ter, a Osona, baixava amb menys de 2 m³/s, mentre que al vespre el cabal era de gairebé 28 m³/s. Una pujada notable que pot tenir continuïtat les properes setmanes amb el desgel de la neu caiguda a la capçalera de la conca del Ter.
En definitiva, haurem d’aprendre a conviure amb aquestes situacions que ens porta el canvi climàtic.

- Anunci patrocinat -
Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi