0 Shares 1104 Views

Tardor 2021.

17 de setembre de 2021
1104 Views

Per: Àngel Massallé – Agrupació Astronòmica de Sabadell –

El proper dimecres, dia 22 de setembre, a les 21 hores i 21 minuts, hora oficial, coincidint amb l’equinocci, comença la tardor. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores, i acabarà el 21 de desembre amb el començament del hivern.

Durant la tardor, després de la posta de Sol podrem veure Venus, Júpiter i Saturn, i a l’alba podrem observar Mart a partir de novembre i Mercuri durant octubre i novembre.

En aquesta tardor es produiran dos eclipsis: el 19 de novembre es produirà un eclipsi parcial de Lluna que serà visible des d’Amèrica, nord d’Europa, est d’Àsia, Austràlia i oceà Pacífic, i el 4 de desembre es produirà un eclipsi total de Sol que serà visible des de l’Antàrtida i com a parcial des del sud d’Àfrica i sud del Oceà Atlàntic. Cap dels dos es podrà observar des de casa nostra.

Entre octubre i novembre podrem veure el cometa 6P/d’Arrest al capvespre i també durant octubre el 4P/Faye, tots dos seran impossibles de veure’ls a ull nu, perquè serà d’escassa magnitud, +10 i +10,5 respectivament, per tant si els volem veure necessitarem
el telescopi. Aquests cometes són periòdics i per tant es coneixen bé les seves òrbites. De moment, no en hi ha cap altre a la vista però … qui sap si ens sorprendrà algun nou cometa brillant?

Durant la tardor podrem gaudir de les pluges d’estrelles dels Dracònids cap el 7 d’octubre, dels Oriònids cap el 21 d’octubre, dels Leònids cap el 17 de novembre i dels Geminids cap el 14 de desembre.

També haurem d’estar al cas perquè ens caldrà tornar a canviar l’hora per ajustar-nos al horari d’hivern. A la matinada del diumenge 31 d’octubre, a les 3 haurem d’endarrerir el rellotge fins a les 2, aquest dia, per tant, tindrà oficialment 25 hores.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com