Si mirem els titulars dels diaris no és que tinguem gaires motius per estar contents, començant per tot el tema dels danys provocats per la DANA i tots els afectats de la zona de València, o bé el ràpid i progressiu desglaç de l’Antàrtida o també els 8 morts d’accident a les carreteres catalanes d’aquest passat cap de setmana, per posar-ne uns quants només…
És clar que alguna n’hi deu haver de bona, i si mirem prop de casa hi trobem la inauguració del parc Annie Ernaux, la celebració del Cross escolar 2024, o una nova edició de la Refesta a favor del reciclatge, però no sé com ens ho fem que sempre pesen més les dolentes.
Però és que no n’hi ha per menys, ara mateix estem a les portes del 25N (Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones). Tothom se n’omple la boca i molta gent es manifesta al respecte, i si llegim la declaració institucional signada per la majoria d’estaments oficials de casa nostra (Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya, Associació de Micropobles de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Delegació del Govern a Catalunya), veiem que enguany porta per títol: “Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom” I com es farà?, doncs segons paraules textuals del manifest, amb respostes valentes i integrals, com ara:
- Abordant totes les formes de violències masclistes (les més invisibles i les més
visibles, les que es produeixen en la intimitat i les que es produeixen en els espais
públics). I entre aquestes violències, les violències sexuals.
- Treballant per garantir els drets de totes les dones, infants i adolescents en
situació de violències masclistes i posar els mitjans necessaris per erradicar les
violències institucionals i actuant amb la diligència deguda des de les nostres
administracions.
- Vetllant per la millora constant del treball en xarxa i de la coordinació de tots i totes els agents que intervenen davant les violències masclistes, així com de l’atenció psicològica, l’assessorament laboral i jurídic, entre altres serveis.
- Potenciant les polítiques de prevenció i sensibilització de les violències masclistes,
especialment, d’aquelles adreçades a la comunitat educativa, aprofundint en la
coeducació com una eina transformadora.
- Continuar impulsant els programes de masculinitats alternatives amb propostes
de sensibilització i prevenció, amb estratègies diferenciades per a la població adulta, jove, adolescent i infantil.
A Sant Fruitós també es programen tot un seguit d’activitats, algunes de les quals dirigides als joves, perfecte! Tot això és fantàstic. Està molt bé i ple de bones intencions, però demano: això és efectiu? N’hi haurà prou per aturar aquest llast de la nostra societat? Això farà disminuir l’augment de l’esgarrifosa llista que setmana rere setmana s’engreixa sense aturador?
Per a fer-ho possible no són suficients les bones intencions i els propòsits institucionals, la conscienciació ha de ser a nivell popular i s’ha de reivindicar a peu de carrer, en ambients populars i en el dia a dia.
Totes i tots tenim deures.
Per a llegir el manifest íntegre podeu fer-ho a:
www.montpeita.cat