0 Shares 121 Views

La Maria Jou, cap de depuració d’Aigües Manresa ens respon a preguntes referents a la depuradora

27 de maig de 2024
121 Views
Imatges: Dani Casas

Quin és l’objectiu d’una depuradora?

L’objectiu de l’EDAR és depurar les aigües residuals per poder-les retornar al medi natural segons els estàndards legals de qualitat.

– D’on ve l’aigua que tracteu a la depuradora de Sant Fruitós?

Es tracten les aigües residuals de Sant Fruitós, Navarcles i Santpedor.

– Quin temps triga l’aigua a passar per tot el procés de neteja a la vostra planta?Ens podeu explicar el seu recorregut?

L’aigua està entre 24-48h a la depuradora. L’aigua passa per tres tractaments principals:

1 Pretractament: és on traiem els sòlids que anomenem gruixuts i les sorres. Es fa mitjançant reixes automàtiques i sistemes d’aire i bombes per les sorres.

2 Decantació primària: com en el pas anterior, es tracta d’un procés físic. L’aigua es deixa reposar i decanta al fons del dipòsit part de les partícules en suspensió

3 Reactor biològic: com el seu nom indica és un procés biològic on l’aigua es neteja amb els microorganismes presents al reactor. S’afegeix aire ja que el cultiu biològic el necessita per realitzar el seu procés. Al final del reactor s’addiciona un producte químic per eliminar el fòsfor.

4 Decantació secundària: és un procés físic, l’aigua tractada al reactor es deixa reposar de manera que els microorganismes queden al fons i l’aigua clarificada a la part superior. Aquesta ja pot ser retornada al medi.


– Feu servir algun producte químic per netejar l’aigua a la depuradora?

S’addiciona clorur fèrric per eliminar el fòsfor i polielectròlit per tractar els fangs generats en el procés.

– Com assegureu que tota l’aigua que surt de la depuradora estigui ben neta i segura per al medi ambient?

Tenim instal·lades sondes de qualitat al reactor biològic que controlen els processos d’aportació d’aire. Mitjançant un programa de control i amb els valors de les sondes es regula el procés. A part d’aquest sistema automàtic es fan analítiques dos cops per setmana tant de l’entrada com de la sortida de la depuradora.

– Què passa amb els residus que traieu de l’aigua durant el procés de neteja

Es generen dos tipus de residus: desbast i sorres (pretractament) i fangs biològics. Els residus del pretractament van a l’abocador. Els fangs generats tenen com a destí principal l’aplicació agrícola.

On va l’aigua després que surt de la depuradora? És potable?

L’aigua no és potable i va al riu d’Or.

– Hi ha alguna cosa nova o interessant que esteu fent a la depuradora per millorar el nostre entorn?

Actualment, estem potenciant les energies renovables, ja que el consum elèctric d’una depuradora és important. S’han instal·lat plaques FV i un motor de cogeneració.

Quins són els grans avantatges que la depuradora porta al nostre poble?

Assegurar la bona qualitat de l’aigua del medi natural que ens envolta. Les depuradores també són importants per evitar la transmissió de malalties a través de les aigües residuals.

– Com treballeu per garantir que tot funcioni bé a la depuradora cada dia?

Quanta gent hi treballa? Hi ha una persona que hi treballa cada dia que és l’operador de planta (això inclou caps de setmana i festius). En funció de les necessitats de la planta també hi ha personal de manteniment i personal tècnic.

– Com us assegureu que tots els veïns de Sant Fruitós estiguin informats sobre el funcionament de la depuradora i la importància de tractar bé l’aigua?

Conjuntament amb l’Ajuntament informem sobre les novetats que hi portem a terme, i a través de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia, es porten a terme visites a la planta per a escolars del municipi i dels pobles de l’entorn. Des que s’ha iniciat la sequera, també s’han intensificat les comunicacions sobre la necessitat de tractar bé l’aigua.

– Quin és el cost aproximat anual del funcionament de la depuradora? Com els veïns podem col·laborar per reduir-lo?

Amb dades del 2023, el cost és de 0,63 €/m³. Per tal d’intentar reduir aquest cost és important no abocar al clavegueram residus que han d’anar a les escombraries (tovalloletes sobretot i en menor mesura altres petits residus que s’aboquen al WC o als embornals).

– Us heu plantejat programar més jornades de portes obertes?

A través de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia portem a terme visites a la planta per escolars (l’any 2023 van visitar-la 416 escolars del Bages, Maresme i Barcelonès). De moment no tenim previst fer-ne més.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Secció FC Fruitosenc: De torneig en torneig
90 views
90 views

Secció FC Fruitosenc: De torneig en torneig

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 16 de juny de 2024
Consell parroquial: Diumenge 16 de juny diumenge XI de durant l’any -B-
70 views
70 views

Consell parroquial: Diumenge 16 de juny diumenge XI de durant l’any -B-

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 15 de juny de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com