0 Shares 1678 Views

Estimar

1 de desembre de 2020
1678 Views

Per: Joan Baraldes.-

 

Estimar és un sentiment que s’escapa i defuig el control de la voluntat, no s’estima perquè es vulgui estimar, l’amor surt del cor directament i no hi ha barreres que ho puguin impedir ni filtres que el puguin dirigir.

Estimar o amar no és un fet físic controlable, és una reacció química que afecta totes les cèl·lules del cos i que pot ser explosiva o totalment relaxant. L’amor té tantes maneres d’expressar-se com situacions diferents pot provocar la seva existència.

Però estimar i amar significa el mateix?

Navegant per internet vaig topar-me amb una persona que feia referència a una conversa molt interessant en el llibre del Petit Príncep on aquest parla amb una rosa.

El Petit Príncep va dir a la rosa que l’amava i la rosa li va contestar que ella també l’estimava. En sentir el verb “estimar”, el Petit Príncep es va quedar pensant i va respondre que amar no era el mateix que estimar. Quan una persona estima, significa que vol a una altra persona. Qui estima espera el mateix, per tant aquest estimar implica una miqueta de necessitat; en altres paraules: comencem a necessitar aquella persona especial. En canvi, amar no és el mateix. Amar algú significa desitjar-li el millor, fer tot el que puguem per eixa persona per veure-la feliç, sense esperar res a canvi, ja que el simple fet de veure-la bé és prou per a qui ama. 

En castellà les paraules emprades per expressar amor serien amar i querer.

Així quan hom diu “te amo” ho podem interpretar igual que quan en català diem t’estimo, i quan diuen “te quiero” en català diríem “et vull”, però en català normalment no emprem aquest terme ja que té un significat amb una certa connotació possessiva i al utilitzar-lo en el fons estaríem dient que ens ve de gust estar amb una persona i que la desitgem perquè això ens produeix una satisfacció personal.

Amar és l’expressió  d’un sentiment intens, que busca trobar-se i unir-se amb una altra persona, és a dir que es tracta d’una atracció en què una persona es lliura a una altra, amb l’objectiu de procurar-li la felicitat sense esperar res a canvi. D’altra banda, voler o querer, significa pretendre complir un desig, és a dir, buscar posseir o venir de gust alguna cosa per a la pròpia satisfacció personal.

 

Potser per això els catalans solem dir  “T’estimo”

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com