0 Shares 685 Views

Els clubs de le maig

685 Views

Els desitjos, els somnis i la intriga són els elements més destacats de les obres que comentarem a la biblioteca en els clubs d’aquest mes.
TEATRE, dijous 5 de maig a les 19:30 h.
DESIG, de Josep M. Benet i Jornet (1940-2020).
Al club de teatre de la biblioteca hem llegit dues obres del reconegut dramaturg i guionista Josep M. Benet i Jornet: Revolta de bruixes i E.R. Ara llegim una altra de les obres més importants de l’autor i la que va representar una innovació per al teatre català.
Desig, escrita l’any 1989 i estrenada al Teatre Romea l’any 1991, no té una trama argumentada i és a través del text que es va descobrint la intriga fins a arribar a conèixer quins són els desitjos dels quatre protagonistes, un matrimoni de classe mitja (Ell i Ella) i una parella (l’Home i la Dona). Ella no està bé amb la vida que du, Ell no fa cas; Ella fa temps que se sent assetjada i decideix afrontar-se a l’Home que l’observa dins el seu cotxe des de fa dies; l’Home li promet explicar-li que passa, però serà la Dona qui finalment fa que Ella recordi allò que havia esborrat de la memòria. Desig es va representar fins al mes de març al Teatre Nacional de Catalunya.
CINEMA, dijous 12 de maig a les 19:30 h.


CINEMA PARADISO, (Nuovo Cinema Paradiso), director: Giuseppe Tornatore (1956).
El director i guionista italià Giuseppe Tornatore va iniciar la seva trajectòria professional com a fotògraf i realitzador de televisió. L’any 1986 va dirigir la seva primera pel·lícula, El profesor, i la següent va ser Cinema Paradiso, pel·lícula emblemàtica amb la què va obtenir el Premi Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.
Cinema Paradiso comença amb l’arribada d’un conegut director de cinema, Salvatore di Vita, al seu poble natal, Giancaldo, on torna després de trenta anys per assistir al funeral del seu vell amic Alfredo. Salvatore reviu la seva infantesa al poble quan per a ell el món del cinema era màgia i sobretot recorda la seva relació amb l’Alfredo que s’ocupava de la projecció de les pel·lícules i que va ser qui li va ensenyar els secrets que hi ha darrere d’una pel·lícula. L’Alfredo el va obligar a marxar del poble empenyent-lo així a aconseguir el seu somni. El que Salvatore desconeix és que Alfredo ha deixat per a ell un regal, una darrera projecció…
NOVEL·LA, dijous 26 de maig a les 20:00 h.


Allò que va passar a Cardós,
de Ramon Solsona (1950).
Ramon Solsona es dedica a la literatura i al periodisme. Entre les seves obres destaquem Les hores detingudes, L’home de la maleta, Allò que va passar a Cardós, Disset pianos, Llibreta de vacances… Ha rebut premis literaris com el Sant Jordi, el Prudenci Bertrana, el Serra d’Or o l’Amat-Piniella (aquest darrer premi amb la novel·la que llegim aquest mes).
Allò que va passar a Cardós es va publicar l’any 2016 i és una novel·la basada en fets reals. La vida dels habitants de la Vall de Cardós es va transformar amb les grans obres per realitzar un complex hidroelèctric que van comportar l’arribada de milers persones que emigraven buscant feina i prosperitat econòmica a un lloc on la gent vivia en condicions d’aïllament i duresa. La crònica de les diferents històries dels variats personatges de la novel·la es connecten amb un fet central: l’assassinat d’un guàrdia civil l’hivern de l’any 1965 amb el franquisme de rerefons.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com