0 Shares 729 Views

Eleccions segures

4 de febrer de 2021
729 Views
Per: Laia Fàbregas

Ara per ara sembla que tindrem eleccions al febrer, tot i que encara hi ha la porta oberta a que si la cosa empitjora, es posposin.

Val a dir que aquesta escletxa és, possiblement, la que fa que no es treballi de valent en buscar la màxima seguretat sanitària. O potser es pensen que ja n’hi ha prou amb el que han dit. Tenen els tests per als integrants de les meses. A més, reserven horaris al matí per a la gent més vulnerable, i l’última franja del dia per a gent en quarantena. Recordem: gent que ha d’estar aïllada perquè son contacte directe d’un positiu o fins i tot perquè son positius!

Sense embuts: que si tens la covid-19 i no estàs prou malament perquè t’hagin ingressat a l’hospital, pots sortir de casa –amb el teu virus i les teves exhalacions contaminades– i posar en perill tot déu. Els veïns que comparteixen ascensor o escales amb tu. Gent que et trobis al col·legi electoral i que no s’ha assabentat que en aquesta hora hi van els ‘contaminats’; i, naturalment, els integrants de les meses. Us n’adoneu que exclouen els hospitalitzats i els qui no tenen forces per a sortir de casa? Resta només per a ells l’opció poc senzilla del vot per correu. Segur que hi ha altres maneres de fer les coses.

Obrim els ulls i mirem al nostre voltant: als Països Baixos han de fer eleccions el 17 de març.

No es plantegen posposar-les perquè s’ha esgotat el mandat i, a més, el 15 de gener el govern va dimitir per un escàndol tributari. O sigui que es faran al març tant sí com no, però amb mesures excepcionals (que demanen canviar les lleis electorals) per facilitar les coses als votants.

Vegem les mesures. Obriran els col·legis durant tres dies, per evitar aglomeracions. També acceptaran el vot per correu, que fins ara no era vàlid, per als majors de 70 anys. Ampliaran l’opció de votar en nom d’altri de 2 a 3 persones. Resulta que això ja ho fan de fa molts anys: de la mateixa manera que amb un paper signat per l’interessat, es pot anar a correus a recollir un paquet que no era per a tu, els votants holandesos poden votar per a un altre (i ara, excepcionalment, per a tres) amb una autorització signada.

Portugal ha fet eleccions fa quatre dies i la participació no va arribar al 35%. Als Països Baixos, si ho volen, de cada quatre votants només un caldrà que vagi físicament al col·legi i votarà per a tots. Soc del parer que seria una mesura senzilla, inclusiva i segura, llàstima que aquí sembla que són més importants els vots que les persones.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

CEFAR aposta pel patinatge inclusiu
101 views
101 views

CEFAR aposta pel patinatge inclusiu

CEFAR - 20 de maig de 2024
Frase de la setmana. Thomas Carlyle
7780 views
7780 views

Frase de la setmana. Thomas Carlyle

Redacció - 20 de maig de 2024
El discret encant de la primavera
80 views
80 views

El discret encant de la primavera

Miquel Puig Soler - 17 de maig de 2024
Comunicat de Premsa – ERC
157 views
157 views

Comunicat de Premsa – ERC

Secció Local ERC-Sant Fruitós de Bages - 17 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com