0 Shares 826 Views

12è Drap de cuina de l’arròs, el resultat final d’un projecte d’estudi de les pintures rupestres de les Brucardes

10 de març de 2020
826 Views

El tema de treball d’història de l’escola Pla del Puig del present curs se centra en l’estudi de la Prehistòria. Dins de les diferents activitats que s’estan realitzant per conèixer la vida en aquesta etapa històrica, els alumnes de 6è de primària han fet un estudi de les pintures rupestres que es van trobar en una balma de les Brucardes i s’ha volgut col·laborar en la seva difusió dedicant el nostre drap de cuina de l’arròs a la figura que més hi destaca: una pintura en forma d’estel que podria formar part d’una figura humana, una figura que, segons els especialistes podria tenir un significat sagrat i ser una mena de divinitat.
L’estudi de les pintures rupestres s’ha fet sota el guiatge del Camp d’Aprenentatge de la Noguera, un servei educatiu especialitzat en la didàctica de la prehistòria, al qual ja s’hi van fer les colònies a l’octubre.

Primer de tot, els alumnes van aprendre a distingir els tres tipus de pintura rupestre: realista, simbòlica i esquemàtica. Es van estudiar diferents símbols que es coneixen de pintures rupestres esquemàtiques i la interpretació que en fan els arqueòlegs. Per poder entendre-ho millor, els alumnes van fer un exercici d’imaginació i es van posar en la pell d’un noi o noia de la prehistòria que habitava durant un temps a les balmes del riu Llobregat, el que ara és Sant Fruitós de Bages, i van inventar símbols que pintarien a les parets d’aquests abrics naturals per transmetre missatges a d’altres tribus de pas en aquestes terres. Després van llegir i analitzar el contingut de les notícies aparegudes a la premsa que parlaven de les pintures de les Brucardes. A continuació es va fer una sortida al jaciment per poder veure les pintures in situ i analitzar els elements del paisatge que ja existien fa 5.000 anys i que van fer que aquest entorn fos un bon lloc per viure-hi en temps de la prehistòria. La visita al jaciment va ser realitzada per la Carme Cura, de l’ajuntament de Sant Fruitós a qui agraïm la seva col·laboració i les seves explicacions.

A partir d’aquí i de les fotografies que es van fer al jaciment, un cop a classe, es van observar detingudament i dibuixar els diferents símbols i es va triar la figura que més hi destacava i, alhora, una que semblava ser única a Catalunya, per il·lustrar el drap de cuina que va ser presentat a la Festa de l’arròs d’enguany, el dotzè “Drap de cuina de l’arròs, dedicat, com sempre a espais, elements i personatges de Sant Fruitós a través de la mirada dels nens i de les nenes del Pla del Puig.”
Escola Pla del Puig

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com