0 Shares 1225 Views

Som-hi !

2 de febrer de 2018
1225 Views

Són les dotze de la nit en un box d’urgències de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Les constants vitals del malalt són tan baixes que el metge prescriu transfusió de sang. -Dues bosses- diu.

No es fan esperar. Els sanitaris del banc de sang arriben aviat i al cap de pocs minuts el tractament ja comença a funcionar.

Puntuals com un rellotge, al cap de quatre hores subministren la segona bossa, i a les vuit del matí la cara del receptor parla per si sola.

Amb els valors de les analítiques recuperats, el pacient té l’alta, i pujant cap a Manresa em prometo que el primer que faré un cop hagi descansat serà anar a donar sang. Malgrat ser donant habitual, sempre acabo fent-ho menys del que voldria, i sovint he de tenir alguna motivació especial que em faci de detonant.

I no pot ser, doncs perquè tot aquest engranatge perfecte funcioni, es necessita tot un equip humà (*) i de professionals al darrera que hi dediqui hores i esforços per tal de garantir l’eficàcia del servei, però sobretot es necessiten els donants.

No hi ha altra manera d’aconseguir-ne, i si volem que qualsevol dia, a qualsevol hora, en qualsevol hospital del nostre país, tothom qui en necessiti en tingui, tots els que podem, hem de fer el petit esforç d’anar a donar sang, i no només quan es fan campanyes i maratons perquè les reserves estan sota mínims, sinó que hauria de ser un hàbit que hauríem d’incorporar a la nostra manera de viure.

La pàgina web del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, ho descriuen com un acte solidari i de participació ciutadana, que per al donant només és un moment i per a molts malalts pot suposar la vida. Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos.

A Sant Fruitós, el proper dia de l’Arròs, qui vulgui podrà fer-ho a la unitat mòbil que hi haurà instal·lada a la zona del Bosquet, però si aquell dia no és possible, als principals centres sanitaris de Catalunya es pot trobar informació dels horaris que s’hi pot acudir.
Som-hi!.

(*) A la memòria de Khaled Katib, que va morir prematurament i de forma sobtada el passat dia 7 de gener. Era una gran persona, promotor del Banc de Sang i Teixits de la Fundació Althaia de Manresa, i amic personal.

Rosa Camprubí

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com