0 Shares 496 Views

Petita història de la Festa Major d’estiu de Sant Fruitós

19 de juliol de 2022
496 Views

Fa unes setmanes, que el nostre amic i col·laborador del Montpeità, Miquel P. Cortina, en un dels seus interessants escrits al nostre setmanari, comentava diferents vivències de la nostra Festa Major d’Estiu, deia que es celebrava la tercera setmana del mes d’agost.

Només una petita rectificació, era el quart cap de setmana d’agost.

He volgut datar, els diferents canvis de celebració de la Festa, almenys en els seus darrers 150 anys.

“LA DINASTIA”, un diari conservador publicat a Barcelona, en castellà, entre el 1883 i 1904, publicava el 18 d’agost del 1894: “En los días 26 y 27 se celebrará la fiesta mayor de San Fructuoso de Bages con mayor solemnidad que los demás años, de modo que el día 25, al mediodía, se dará un repique general de campanas, preanuncio de las fiestas. A las cinco de la tarde se cantarán solemnes.

En el día 26 habrá Oficio solemne cantado a grande orquesta, panegirizando las glorias del Santo el elocuente orador sagrado, patricio de esta población, reverendo Marcos Samfeliu, Pbro., Vicario de Olesa de Montserrat. Concluido el Oficio habrá “Llevant de taula”.

Por la tarde, después de cantado el santo rosario, tendrán lugar las diversiones particulares, para las cuales han sido contratadas tres grandes orquestras;  de estas diversiones llamará la atención la función teatral que darán los socios de aquel Centro, para la cual han contratado también orquesta. Se ha levantado el entoldado que asimismo llamará indudablemente la atención.

El 27 habrá funciones religiosas, gran concierto y otros festejos.”

Del llibre “Sant Fruitós de Bages –Història en imatges- 1898-1975” de J.Grandia-J.Ruiz del 2001: FESTA MAJOR D’ESTIU. El quart cap de setmana del mes d’agost tenia lloc la Festa Major d’Estiu. Eren uns dies d’esplai per la població, un cop acabada la sega i el batre i abans d’iniciar la verema. Balls a l’envelat, concerts, sardanes, representacions teatrals, cinema, també manifestacions esportives com futbol, basquet, ciclisme, pesca, etc, han configurat un ampli programa d’actes festius. També algun espectacle insòlit, -l’any 1950-, com una “corrida de vaquetes”, feta a l’envelat, condicionat com una plaça de braus.

El canvi de la majoria de la població del treball de pagès, a feines industrials i comercials, amb el descans de quinze dies de vacances, que molts les gaudien fora del poble, va fer passar la data de celebració a primers d’agost, i després a la primera setmana de juliol.

Els organitzadors de la Festa Major d’Estiu, han estat tant l’Ajuntament, com les entitats i persones particulars.

Des dels anys 70 i amb la col·laboració del Foment de les Tradicions Catalanes, per la Festa Major s’ha elegit la pubilla i dames del poble. Algunes d’aquestes noies també han estat pubilles de la comarca del Bages, com la Fani Pedra (1990), i fins i tot de Catalunya: Blanca Ara (1992) i Sylvaine Duarri (2001).

Ho sigui que fins la dècada dels anys 70 del passat segle, la Festa Major d’Estiu es celebrava la quarta setmana d’agost, després fins l’any 1980, fou la primera setmana d’agost i des del 1981 la celebrem la primera de juliol.

Jaume Grandia

teatre a l’envelat -1 d’agost 1980- “Don Jaume el Conquistador”.- Foto arxiu Enric Rafart

Teatre a l’envelat -1 d’agost 1980- “Don Jaume el Conquistador”.- Foto arxiu Enric Rafart

Sardanes a l’envelat (Anys 50) Arxiu: Jaume Grandia

 

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Secció FC Fruitosenc: seguim molt vius
1040 views
1040 views

Secció FC Fruitosenc: seguim molt vius

Redacció - 23 d'abril de 2024
Frase de la setmana. Raül Garrigasait
7570 views
7570 views

Frase de la setmana. Raül Garrigasait

Redacció - 22 d'abril de 2024
Agredolç homenatge
195 views
195 views

Agredolç homenatge

Rosa Carrera March - 22 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com