0 Shares 573 Views

Nelson Mandela/Oriol Jonqueres

26 de gener de 2018
573 Views

Nelson Mandela fou el líder del partit Congrés Nacional Africà (Africa National Congress, ANC) el 1944, per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la segregació racial que impulsava. Es va fer advocat i participà en la lluita no violenta contra les lleis de l’apartheid, que varen ser establertes pel govern del Partit Nacional afrikaner, arribat al poder per via de les eleccions del 1948. L’ANC va ser prohibit el 1960 sense que la lluita pacífica donés resultats tangibles. Mandela fundà i dirigí la branca militar de l’ANC, Umkhonto We Sizwe, el 1961, que dugué a terme una campanya de sabotatges contra objectius militars. Detingut per ordre del govern sud-africà amb el suport de l’Agència Central d’Intel·ligència dels Estats Units (CIA),[4] fou condemnat a perpetuïtat de presó i a treballs forçats, fou internat a la presó de Robben Island. Esdevingué una celebritat i va rebre un fort suport internacional, i fou convertit en un símbol de la lluita per la igualtat racial, especialment després de la massacre de Soweto, del juny de 1976.

Després de vint-i-set anys de presó, Mandela va ser alliberat l’11 de febrer de 1990, i defensà la reconciliació i la negociació amb el govern del president Frederik de Klerk. El 1993, rebé conjuntament amb aquest, el Premi Nobel de la Pau per les seves accions a favor de la fi de l’apartheid i l’establiment d’una democràcia no racial al país.

Oriol Jonqueres és un historiador i polític català, actual Vicepresident del Govern de Catalunya i titular del Departament d’Economia i Hisenda, segons la Generalitat de Catalunya. Segons el govern espanyol el seu càrrec va quedar suspès el 27 d’octubre de 2017 en aplicació de l’Article 155 de la Constitució.

Fou batlle de Sant Vicenç dels Horts (2011-2015), és diputat al Parlament de Catalunya, des de 2012, i president d’Esquerra Republicana de Catalunya, des de 2011. Ha estat cap de l’oposició al Parlament de Catalunya (2013-2016).

Des de novembre de 2017 està empresonat de manera preventiva a la presó d’Estremera, acusat de sedició i rebel·lió. El gener de 2018 el Tribunal Suprem espanyol va confirmar la seva presó preventiva per unanimitat considerant que hi ha “risc rellevant” de reiteració delictiva perquè “no té la intenció d’abandonar” la via seguida fins ara.

Ambdós personatges fan de mal comparar, tant per les circumstàncies territorials i socials que afecten les seves lluites, com per la temporalitat de les mateixes. Ara bé, hi ha qui opina que l’Oriol Jonqueres ha de fer-se a l’idea que passarà anys a la presó fins que la lluita dels sobiranistes catalans acabi guanyant i ell en pugui sortir en llibertat i, per què no, sigui president de la Generalitat.

Fa molta ràbia pensar que aquesta predicció, pel que fa als anys de presó de l’Oriol, el Joaquim i els Jordis es pugui complir, i que el nostre President i els diputats exiliats a Brussel·les no puguin tornar a Catalunya fins vés a saber quan, però tots plegats hem de fer-nos a la idea que això pot molt bé ser així i que haurem de continuar lluitant per les llibertats de Catalunya i per fer més gran el nombre de persones que ens facin costat en aquesta lluita.

Joan Baraldés

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Secció FC Fruitosenc
36 views
36 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 24 de març de 2023
Editorial 1635
39 views
39 views

Editorial 1635

Brogit Difonem Cultura - 24 de març de 2023
Cartes dels lectors: Per Francesc Carreño
104 views
104 views

Cartes dels lectors: Per Francesc Carreño

Redacció - 23 de març de 2023
Foto record
52 views
52 views

Foto record

Jaume Grandia - 23 de març de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com