0 Shares 1117 Views

Les colònies espanyoles a l’Africa.

2 de juny de 2021
1117 Views
Text: Joan Baraldés.-

 

Aquesta setmana ha esclatat una crisi humanitària i diplomàtica amb l’entrada il·legal de més de 8.000 persones a Ceuta. Aquesta crisi té l’origen en la decisió del govern espanyol d’atendre el dirigent del Front Polisario, Brahim Ghali, en un hospital de Logronyo per tractar-lo de la covid-19. El Marroc va protestar i ha convertit la qüestió en un conflicte diplomàtic, migratori i transfronterer. De fet, el govern marroquí ha advertit l’estat espanyol que “els actes tenen conseqüències”. “Hi ha actituds que no es poden acceptar”, ha dit l’ambaixadora marroquina a l’estat espanyol, Karima Benyaich, abans de reunir-se amb la ministra d’Afers Estrangers espanyola, Arancha González Laya.

L’obsessió espanyola per la seva integritat territorial ha portat l’exèrcit a terres africanes. Però Espanya té diversos enclavaments a la costa marroquina que defineix oficialment com a “places de sobirania”. Els més coneguts són Ceuta, Melilla i les Illes Canàries, però hi ha uns quants illots i penyals situats al llarg de la costa entre Ceuta i Melilla que pertanyen a la monarquia espanyola, malgrat les protestes del Marroc.

El ministre espanyol de l’interior, Grande Marlaska, en representació del govern espanyol ha assegurat que “Ceuta és tan espanyola com Barcelona o Madrid”. Personalment no he dubtat mai de l’espanyolitat de Madrid, però de la de Ceuta en tinc seriosos dubtes i de la de Barcelona, tots i més !!

Jo vaig fer la mili a Melilla, una d’aquestes colònies espanyoles al nord d’Àfrica que com Ceuta i 5 illots més són un clar exemple d’una situació difícilment defensable en el segle XXI,  i més quan Espanya no es cansa de defensar que Gibraltar és una part del territori d’Espanya i cal que els anglesos en retornin aquest territori.

Els habitants d’origen i cultura africana que viuen en aquests enclavaments viuen millor que els marroquins del país que els envolta i per tant, com també passa a Gibraltar respecte a Anglaterra, prefereixen continuar considerant-se  espanyols en una colònia plena de militars espanyols.

Anacronismes com aquests semblaria que haurien de ser de  fàcil solució, ja que vist des d’una perspectiva neutral no s’hi veu cap mena de lògica en el fet que continuïn pertanyent a Espanya. Però la política i els interessos ocults sembla que ho facin del tot inviable.

Jo només desitjo que el nostre país, que encara ho te més difícil per separar-se de l’estat espanyol, es pugui independitzar d’aquesta Espanya ancorada en el passat i finalment puguem ser lliures i deixar de ser espanyols.

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Eleccions al parlament de Catalunya
87 views
87 views

Eleccions al parlament de Catalunya

Redacció - 17 de maig de 2024
Editorial 1689
1380 views
1380 views

Editorial 1689

Redacció - 17 de maig de 2024
Secció FC Fruitosenc: Sense miracle
1226 views
1226 views

Secció FC Fruitosenc: Sense miracle

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 16 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com