0 Shares 928 Views

L’any 1.938

23 de setembre de 2017
928 Views

Corria l’any 1.938, era el dia 21 de desembre… l’aviació franquista bombardejava Manresa; també la va bombardejar el dia 19 de gener del 1.939, a més de ser objecte en altres ocasions de metrallaments aeris que afectaren punts concrets del teixit urbà i dels voltants. Com a mínim, 35 persones perderen la vida (33 d’elles eren població civil).
Els bombardejos aeris sobre la reraguarda, és a dir, sobre zones habitades allunyades dels fronts de combat, foren una autèntica novetat en aquells temps i provocaren milers de víctimes innocents entre la població civil. L’Alemanya nazi de Hitler i la Itàlia feixista de Mussolini posaren aquesta nova arma destructiva al servei del seu aliat, el general Francisco Franco.

L’Artur (el meu pare) tenia 5 anys.

A casa, al sentir les sirenes d’alarmes, (se n’havia fet un assaig, amb l’avís previ a la població, per comprovar-ne el funcionament) tothom corria escales avall cercant el refugi més proper… tot i que si no s’hi era a temps “La Junta” recomanava que s’estiressin a terra amb les mans darrera el clatell, amb un tronc a la boca… és veritat, tothom corria…llevat del seu pare (el meu avi), en Francesc, que es quedava assegut a la taula de la cuina (deia que si les bombes l’havien de matar tant se val on fós) esperant que els avions feixistes descarreguessin tot el seu arsenal. De refugi en tenien un sota casa (als baixos de la botiga de queviures de Cal Volant) al carrer de Santa Llúcia i un altre a la casa del davant que anava a espategar al Torrent de Sant Ignasi conegut col·loquialment com La Pixarada.

El pare quan m’ho explica reviu uns fets que van marcar aquella societat civil i a ell també, tot i la seva edat.

Han passat 78 anys d’aquests fets tan desgraciats… però qui va guanyar la guerra (el Generalísimo) l’any 1.969 en el seu discurs de Navidad li deia al seu hereu (el Rey Juan Carlos): Todo ha quedado atado y bien atado… que volia dir?… doncs que el Borbó seguia fidelment els seus designis malgrat una aparent democràcia que ens ha dut on som… a les portes de la Sisena República Catalana que honorarà els qui ens han precedit i que farà que les nostres vides siguin més plenes així com que canvïi la geografía de la península ibérica…

Per cert, també caldrà que els del Reino de Espanya paguin el seu deute quan toqui, i quan toqui, com que no en tindran ni cinc caldrà que tanquin la paradeta (estaran arruinats!!!!!)… veurem, des de la distància, com queden davant els bancs!!!!!

Francesc Gannau

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com