0 Shares 330 Views

Josep Mª Espinàs

8 de març de 2023
330 Views

El dia 5 de febrer de 2023 ens vam assabentar de la mort del prolífic escriptor Josep M. Espinàs a l’edat de 95 anys. Durant tota la seva vida no va parar d’escriure gran quantitat de llibres, articles periodístics, cròniques de viatges…fou membre de La Nova Cançó, i també feu programes d’entrevistes a la televisió de TV3 com “ Identitats”, “Personal i intransferible”. Va escriure El Cant del Barça l’any 1974, actual himne del Club. Ha deixat un gran ventall de la seva obra interessant i intensa. Era una persona molt observadora i sabia deixar constància de tot allò que havia vist i ens ho explicava molt bé.

A l’any 1986 la Caixa d’Estalvis de Sabadell li va fer un encàrrec per una publicació commemorativa, que es titula –Aprendre a Conviure. Reflexions sobre civilitat-  A la introducció del llibre hi va escriure:

“”Abans d’acceptar l’encàrrec vaig consultar el diccionari la paraula ”Civilitat” 1, Qualitat de civil, del qui té les bones maneres acostumades entre homes que viuen en societat. 2, Comportament propi d’un bon ciutadà, demostració d’urbanitats.”

De primer, encara em vaig sentir mes incapaç de posar-m’hi. Redactar una mena de manual de civilitat, em semblava una pretensió totalment allunyada no tan sols de les meves aptituds, sinó també del meu desig…””

Però el va escriure aquest llibre –Aprendre a Conviure-  i que malgrat els anys passats i els canvis en moltes noves manares d’entendre la vida i els costums, en una gran part de les seves opinions crec que encara estan ben vigents,  perquè de conviure se n’ha d’aprendre,  encara que sembla que en molts casos hi ha persones que en passen totalment d’aquest aprenentatge. Al capdavall, es tracta de tenir unes bases de  respecte perquè la convivència entre les relacions humanes siguin el més agradables possible.

Jo recordo amb molta simpatia els seus programes d’entrevistes. Amb un caire relaxat i amable,  les preguntes que feia a persones molt conegudes del moment, s’anaven desgranant. I podíem conèixer trossets de les vides dels seus entrevistats que, explicades per ells mateixos, ens semblava que se’ns feien més propers.

Una frase que es diu que agradava expressar a Josep M.Espinàs és aquesta: “ Les coses d’aquest món que són importants passen en un instant”.

Que tinguem doncs la sort de poder omplir la nostra vida de molts instants d’aquests que paga la pena poder-los viure.

Teresa Riquelme

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Agredolç homenatge
188 views
188 views

Agredolç homenatge

Rosa Carrera March - 22 d'abril de 2024
La descoberta de l’art a educació infantil
60 views
60 views

La descoberta de l’art a educació infantil

Escola Monsenyor Gibert - 22 d'abril de 2024
La Biblioteca us recomana:
47 views
47 views

La Biblioteca us recomana:

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages - 22 d'abril de 2024
Editorial 1685
1080 views
1080 views

Editorial 1685

Redacció - 22 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com