Per: Institut Gerbert d’Aurillac:-
El passat dimecres 25 de novembre es va celebrar el Dia Mundial per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Aquest fenomen, que és una de les xacres de la societat actual, s’exerceix sovint en l’àmbit familiar i sol passar desapercebuda. Té el seu origen en el masclisme social i per això cal que en els centres educatius es tracti obertament aquesta problemàtica amb els joves i adolescents.
Enguany, per tal d’expressar el rebuig de la comunitat educativa i condemnar qualsevol tipus de violència de gènere, a l’institut s’han fet quatre activitats, una de les quals forma part de la campanya municipal per a l’erradicació d’aquest tipus de violència.
Durant les setmanes anteriors al 25 de novembre, la classe de l’assignatura optativa de teatre de 4t d’ESO, amb la professora Mònica Cerdans, ha preparat un seguit de peces d’esquetxos teatrals en els que se simulen situacions de la vida quotidiana durant l’adolescència marcades pel masclisme. Aquestes peces breus han estat escrites i dirigides per la guionista i directora Xènia Sellarès i, posteriorment, han estat enregistrades pel realitzador David Villareal, de Bah! Studios. La iniciativa forma part d’un projecte de la regidoria de la dona de l’ajuntament de Sant Fruitós de Bages, que l’ha finançat i l’ha utilitzat per conscienciar la població sobre aquesta problemàtica. Des d’un punt de vista intern, ha estat una activitat engrescadora i divertida i ha contribuït sens dubte a assolir els seus objectius, perquè sovint ha motivat debats a classe sobre les actituds masclistes, tant dels nois com de les noies. El mateix 25 de novembre aquests vídeos es van projectar davant de l’Ajuntament en sessions de matí i tarda, en els actes programats contra la violència de gènere.
El mateix dimecres a l’institut, es van dur a terme dues activitats: un conjunt de xerrades breus sobre el tema a totes les aules d’ESO i una acció reivindicativa que es va fer visible durant l’estona de pati. Les xerrades han anat a càrrec d’alumnes i exalumnes vinculades al col·lectiu feminista “Mai sense veu” i tenien per objectiu despertar la consciència sobre el maltractament. L’acció o performance que es va realitzar sota la direcció de la professora Victòria Soler i va consistir en la instal·lació d’un total de 48 cadires buides amb el nom de les persones assassinades per les seves parelles o pares per tal de recordar-les. Agraïm molt especialment la col·laboració aquestes dues activitats de les alumnes de 4t Ivet Serracarbasa, Judit Giner i Mariona Serres.
Finalment, des del Nexe i sota la coordinació de Paula Mora, s’han dut a terme dues pintures a les portes d’accés de l’institut, una mostra l’ombra del cadàver d’una assassinada i l’altra reprodueix els colors de l’arc de sant Martí com a continuïtat d’un dels passos zebra d’accés.
Com que molt sovint la família és l’escenari d’aquesta violència, els centres d’educació secundària tenim un paper molt important, tant en la sensibilització dels adolescents com en la detecció d’aquesta xacra que cal destruir si volem arribar a una societat més justa per a tothom.