HALLOWEEN = TOTS SANTS

Halloween o Castanyada? Una festa cristiana amb arrels profundes

Rosa Brucart
Lectura de 3 min

La paraula Halloween prové de l’expressió anglesa All Hallows’ Eve, és a dir, la vigília de Tots Sants, per tant és una celebració cristiana.
La data de l’1 de novembre sembla remuntar-se als segles VIII (quan el papa Gregori III va fundar un oratori per a les relíquies de tots els sants, màrtirs i confessors un 1 de novembre, encara que la data està en disputa) o al segle IX, quan les esglésies d’Irlanda i Northúmbria celebraven aquesta festa l’1 de novembre, o quan Alcuí de York va introduir aquest costum en l’imperi carolingi.
Per altra banda, hi ha la tradició precristiana de les festes celtes del Samhain al nord d’Europa: Irlanda, Anglaterra i NW de França.
Per al cas concret del Samhain, podem agafar-nos a molt poca cosa, com per exemple el calendari gal Coligny del segle I aC on hi ha un mes anomenat samoni, o les fonts irlandeses, on efectivament ens parlen sobre el festival del Samhain… per primera vegada al segle IX.
Aquesta aparent contradicció no ens hauria de venir de nou, ja que el cristianisme va adaptar les festes paganes a la litúrgia catòlica: Solstici d’hivern amb Nadal, per citar només un exemple.
A Occitània en diem Castanyada. Galícia, Cantabria, Astúries, Lleó, Zamora, Salamanca i Càceres l’anomenen magosto, magüestu i altres variants similars. I a les Illes Canàries en diuen “Los Finaos”.
La idea és la mateixa: es mengen castanyes, acompanyades d’alguna beguda i algun altre dolç o fruit de l’època, mentre tota la família o grup es reuneix per rememorar els difunts.
És a dir, estem davant d’una festa essencialment cristiana. Totes les tradicions, des de menjar castanyes fins a tallar, primer, naps, i després carbasses, i posar-los dins espelmes per il·luminar el camí als morts, totes aquestes tradicions sinistres, provenen del cristianisme.
Però, si ens centrem en les fonts existents, el cert és que la castanyada no la tenim documentada fins a finals del segle XVIII. Pel que sembla, la tradició era passar-se tota la vigília de Tots Sants tocant les campanes de l’església. Tot el poble es reunia llavors juntament amb els campaners, i junts anaven menjant els fruits del moment, castanyes i moniatos que els ajudessin a passar la nit.
I com que els anglicismes ens tenen el cor robat ja no ve d’un pam. Diem Halloween en comptes de Chestnut que vol dir Castanyada.
Com diu en Raimon qui perd els orígens perd la identitat.

- Anunci patrocinat -
Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi