0 Shares 1837 Views

Els espais d’aprenentatge d’educació infantil a l’escola Pla del Puig

31 de gener de 2019
1837 Views

Els dimarts a la tarda les nenes i els nens d’educació infantil de l’escola Pla del Puig la dediquen a treballar per espais.

Aquests espais són preparats pels adults i, en cada un d’ells, s’hi proposa una activitat que permet el treball de les capacitats pròpies de l’etapa d’educació infantil. També es desenvolupen aspectes més específics de les àrees curriculars, com per exemple, l’adquisició i millora del llenguatge oral. La interacció dels infants amb els materials que es proposen, juntament amb els companys i amb l’adult com a guia i model, permet a l’alumne anar adquirint vocabulari, expressions i estructures coherents que l’ajuden a desenvolupar la seva activitat.

Al matí, les nenes i nens de 3 a 5 anys decideixen lliurement a quin espai volen anar a la tarda i l’escullen segons els seus interessos i necessitats. Totes les propostes queden registrades en una graella gran i visible a la classe. Els grups que formen els espais són reduïts, d’uns 11 o 12 alumnes i es barregen els 3 nivells d’educació infantil.

De moment, aquest curs, s’han proposat cinc espais que s’han dotat dels materials necessaris procurant que siguin reals i naturals.

Centre mèdic (joc simbòlic). Els infants imiten accions de la seva vida quotidiana i del món dels adults, com són: anar al metge, esperar que l’infermer/a li doni visita, ser atès, fer cures, etc. La seva activitat lúdica amb material real (xeringues, gasses, bates, peücs, tiretes…) permet realitzar un treball important d’expressió oral i d’adquisició de nou vocabulari.

Restaurant (joc simbòlic). En aquest espai els permet reviure, de forma lúdica, una situació familiar i experimentar amb la pròpia activitat i amb la manipulació de material específic d’aquest tema (cartes de menú, papers de comandes, safates, copes, plats, coberts, olles, cullerots,…) els rols propis d’un restaurant: comensals, cambrers i cuiners.

Construccions (lògica i matemàtica). Els alumnes manipulen diferents tipus de peces de fusta i llaunes a partir de les quals comencen a introduir noves paraules sobre el nom de cossos geomètrics. Aprenen també a verbalitzar quins han estat els seus processos creatius en la construcció, tant individual com en petit grup, i treballen estratègies mitjançant l’assaig i l’error. Un espai on es construeix, es crea, es verbalitza, s’imagina i es comparteix el joc de forma significativa.

Teatre (comunicació i expressió). Les nenes i els nens es disfressen i, per una estona, es converteixen en diferents personatges (fades, cavallers, bruixes, princeses, policies, àligues….). Per grups s’inventen una història, amb un diàlegs i els representen.

Experimentació (lògica, matemàtica i descoberta de l’entorn). Els alumnes poden experimentar lliurement amb els materials i les propostes que es posen a la seva disposició, permetent estimular la seva curiositat. És un espai on, de forma natural, classifiquen, separen, barregen, mesuren, investiguen, traspassen… i parlen i reflexionen sobre allò que fan.

A la tarda, els espais s’omplen i l’infant inicia l’activitat individualment o amb els altres, interacciona amb el material, observa, comenta, prova, explica… accions que condueixen a construir nous significats, noves interpretacions i nous raonaments de la realitat.

Escola Pla del Puig

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Tornen les Enramades del Carrer Nou
27 views
27 views

Tornen les Enramades del Carrer Nou

Redacció - 14 de juliol de 2024
Editorial 1967
24 views
24 views

Editorial 1967

Brogit Difonem Cultura - 14 de juliol de 2024
El futbol femení
37 views
37 views

El futbol femení

Miquel Puig Soler - 13 de juliol de 2024
Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major
38 views
38 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major

Galdric Sala - 13 de juliol de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com