0 Shares 419 Views

De què serveix el català?

13 de gener de 2021
419 Views
Per:Joan Baraldes.-

Fa dies que torna a estar d’actualitat la immersió lingüística a les escoles, de fet aquest és un tema recurrent que apareix cada cert temps per evitar que es parli d’altres reivindicacions del govern català. Tornar a qüestionar la immersió lingüística a Catalunya és el que utilitzen a Madrid per obligar als polítics catalans a esmerçar les seves forces en aquesta lluita i així  no parlar del dèficit fiscal, del dret d’autodeterminació o del dret a decidir.

Per qualsevol país o nació, la seva llengua és important perquè és un dels pilars de la seva identitat i defensar-la és prioritari. Això no és cap problema per un estat, però Catalunya no és un estat i depèn o està condicionat per la voluntat del govern de Madrid per fer-ho.

Països com Finlàndia o Suècia amb 5,5 milions d’habitants i per tant amb menys persones que Catalunya que parlen el seu idioma, no tenen necessitat de protegir la seva llengua perquè són un estat i ningú els qüestiona que és important saber i defensar la seva llengua.

Fa uns quants dies, parlant amb un company de feina, aquest em comentava que el seu fill d’11 anys li havia dit que, a la tutoria de l’escola, havien parlat de la immersió lingüística i que ell s’havia posicionat clarament en contra.

El nen creia que no li calia estudiar català, que amb el castellà ja en tenia prou, que el català no li servia per a res i així ho defensava davant la classe.

Deixeu-me que us posi en situació. El company del que us parlo i la seva esposa són castellanoparlants, fills d’immigrants andalusos, però tots dos són funcionaris i per tant saben parlar el català i l’utilitzen a la feina quan els cal.

Al seu fill només els calia explicar-li que si ells treballen a Catalunya i han pogut establir-s’hi i pujar la seva família, ha estat perquè entre altres aptituds i coneixements, saben parlar i escriure en català, en cas contrari no estarien treballant ens els llocs de l’administració on estan, en un ajuntament i en una escola pública.

L’argument per fer entendre al seu fill que el català sí que pot ser-li de gran utilitat era tan fàcil com aquest, el seus pares porten dos sous a casa perquè saben català.

Però el català també serveix per entendre i estimar la terra que t’acull i la gent que t’envolta i això és tan o més important que el fet de poder aconseguir una feina.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Opinions de sobreatula – Bona Festa Major
40 views
40 views

Opinions de sobreatula – Bona Festa Major

Jordi Morros - 2 de juliol de 2022
7 de tapes + 7 de vins triomfa al Bosquet
190 views
190 views

7 de tapes + 7 de vins triomfa al Bosquet

Redacció - 1 de juliol de 2022
FC Fruitosenc – Secció 4 tocs
36 views
36 views

FC Fruitosenc – Secció 4 tocs

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 1 de juliol de 2022
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com