0 Shares 1034 Views

De què serveix el català?

13 de gener de 2021
1034 Views
Per:Joan Baraldes.-

Fa dies que torna a estar d’actualitat la immersió lingüística a les escoles, de fet aquest és un tema recurrent que apareix cada cert temps per evitar que es parli d’altres reivindicacions del govern català. Tornar a qüestionar la immersió lingüística a Catalunya és el que utilitzen a Madrid per obligar als polítics catalans a esmerçar les seves forces en aquesta lluita i així  no parlar del dèficit fiscal, del dret d’autodeterminació o del dret a decidir.

Per qualsevol país o nació, la seva llengua és important perquè és un dels pilars de la seva identitat i defensar-la és prioritari. Això no és cap problema per un estat, però Catalunya no és un estat i depèn o està condicionat per la voluntat del govern de Madrid per fer-ho.

Països com Finlàndia o Suècia amb 5,5 milions d’habitants i per tant amb menys persones que Catalunya que parlen el seu idioma, no tenen necessitat de protegir la seva llengua perquè són un estat i ningú els qüestiona que és important saber i defensar la seva llengua.

Fa uns quants dies, parlant amb un company de feina, aquest em comentava que el seu fill d’11 anys li havia dit que, a la tutoria de l’escola, havien parlat de la immersió lingüística i que ell s’havia posicionat clarament en contra.

El nen creia que no li calia estudiar català, que amb el castellà ja en tenia prou, que el català no li servia per a res i així ho defensava davant la classe.

Deixeu-me que us posi en situació. El company del que us parlo i la seva esposa són castellanoparlants, fills d’immigrants andalusos, però tots dos són funcionaris i per tant saben parlar el català i l’utilitzen a la feina quan els cal.

Al seu fill només els calia explicar-li que si ells treballen a Catalunya i han pogut establir-s’hi i pujar la seva família, ha estat perquè entre altres aptituds i coneixements, saben parlar i escriure en català, en cas contrari no estarien treballant ens els llocs de l’administració on estan, en un ajuntament i en una escola pública.

L’argument per fer entendre al seu fill que el català sí que pot ser-li de gran utilitat era tan fàcil com aquest, el seus pares porten dos sous a casa perquè saben català.

Però el català també serveix per entendre i estimar la terra que t’acull i la gent que t’envolta i això és tan o més important que el fet de poder aconseguir una feina.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Ara que ja s’acaba batxillerat…
58 views
58 views

Ara que ja s’acaba batxillerat…

Institut Gerbert d’Aurillac - 22 de maig de 2024
L’atenció personal, una espècie en vies d’extinció?
45 views
45 views
DAKAR 2025 Direcció a SHUBAYTAH
96 views
96 views

DAKAR 2025 Direcció a SHUBAYTAH

Redacció - 20 de maig de 2024
“Albiol encerta”
73 views
73 views

“Albiol encerta”

Narcís Lupón - 20 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com