0 Shares 428 Views

COM PREVENIR LES CAIGUDES DE LA GENT GRAN

25 de maig de 2021
428 Views
Text: Mercé Castejón – Infermera de traumatología d’Althaia Foto:istock

Amb l’edat anem patint canvis al nostre cos.

Sabem que a més edat creixen les possibilitats de patir una caiguda i per tant incrementa el risc de tindre una fractura, sent la fractura de fèmur una de les més freqüents i la que comporta més problemes posteriors.

El Bages, Berguedà i Solsonès són comarques amb una de la població més envellida de Catalunya.

Si aprofundim una mica en el tema, podem dir que les caigudes de la gent gran solen estar afavorides per factors INTERNS i EXTERNS.

*Els factors INTERNS són:

L’edat, (a més edat més risc de patir una caiguda), patir més de tres malalties cròniques, prendre més de 4 fàrmacs (sobretots els que poden produir mareig i somnolència), no seguir una dieta equilibrada, sedentarisme i patir osteoporosi (aquesta fa que aquestes fractures per fragilitat òssia siguin més freqüents en dones).

*Els factors EXTERNS són aquells que trobem pel carrer com el paviment en mal estat, mala il·luminació, terres molls.

També trobem factors externs dins de la pròpia llar com són les catifes, cables, mobiliari que dificulta el pas, manca de punts de recolzament i antilliscants als lavabos i  una mala o insuficient il.luminació.

 

ON es produeixen les caigudes?

Els llocs on els nostres avis cauen més freqüentment és al domicili i concretament al dormitori i lavabo.

Al fer-nos grans els reflexes es van perdent, disminuint la velocitat de reacció davant d’una ensupegada i no es reacciona amb la mateixa rapidesa. Per tant s’hauria d’anar modificant les estances de la casa i adequar-les a les necessitats de cada persona.

 

Anem doncs a parlar de la PEVENCIÓ DE CAIGUDES

Per començar hauríem d’ADAPTAR L’ENTORN, tenint els passadissos i zones de pas de la casa el més buides possible, evitant posar mobles, plantes, cables…. evitar fer ús de catifes, posar agafadors al lavabo, terres antilliscants a la dutxa/banyera, habitació ben il.luminada i dotar d’agafadors les escales.

El CALÇAT, també caldria que fos els més adient. Evitant sempre les sabates/sabatilles a retaló, sense lligar. Substituint-ho per calçat tancat ben agafat al peu amb cordó, velcro….còmodes i amb soles antilliscants.

Utilitzar AJUDES PER LA MARXA si és necessari, sovint els nostres avis són reticents a fer ús del bastó, caminador o utensilis que poden ajudar-los a no perdre l’equilibri i així evitar una caiguda. És millor l’ús d’un bastó que patir una caiguda, aquesta ens pot portar conseqüències molt més greus.

CORREGIR dèficits visuals i auditius. El fet de no tindre una bona visió o/i audició pot fer-nos perdre les referències, facilitant la caiguda. Cal doncs revisar la vista i oida si és necessari.

Tindre unes BONES ANOTACIONS MÈDIQUES, també és molt important per evitar caigudes. Dins d’aquest apartat estaríem parlant de fer revisions periòdiques al metge de capçalera o  confiança per poder controlar la tensió arterial, fer analítiques i així concilar la medicació, modificant-la depenent de l’estat de salut. Així com dur una dieta equilibrada amb l’aport de proteïnes, calç, fibra i una bona hidratació.

Per últim practicar EXERCICI FÍSIC adaptat a l’edat, també ens ajudarà a estar en forma, mantenint el to muscular per reduir les caigudes.

Per acabar volia fer referència al Calç i la vitamina D. Sovint escoltem dir que s’ha de fer ingesta d’aliments rics amb calç com els làctics i formatges. És cert però no s’ha d’oblidar fer referència a la vit D, aquesta es genera al prendre la llum solar directe. Si els nivells de vit D són baixos el calç no es fixa a l’os i per tant hi haurà pèrdua densitat i l’os serà més fràgil.

Així doncs a la presa de calç a la dieta també s’hauria de recomanar prendre el sol uns 10-15 minuts diaris per genera vit D d’una forma natural. En cas que es mantinguin nivells baixos de vit D es podria prendre en format de fàrmac, sempre sota la supervisió mèdica.

 

 Recomanacions Generals:

Dieta equilibrada a l’edat amb ingesta de làctics + revisions periòdiques al metge + bons nivells de vit D + exercici adaptat a cadascú + bon calçat lligat + ús d’ajudes per la marxa si es necessari i llars buides de paranys amb bona il.luminació i adaptades segons les necessitats de qui hi viu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com