El Bages és una terra de vinyes, cellers i històries que mereixen ser conegudes. Amb aquesta secció, “El porró a la taula”, volem acostar-vos als protagonistes del vi de la nostra comarca, des de cellers centenaris fins a nous projectes que ajuden a impulsar la cultura del vi local
Grau i Grau: 140 anys de Tradició Vitivinícola a Maians
La història comença l’any 1885, quan van començar a conrear les seves vinyes i ens van dedicar al món de la viticultura. L’any 1966 Jaume Grau i Grau va construir el primer i actual celler a Maians, al municipi de Castellfollit del Boix., on es van omplir les primeres ampolles. Amb 140 anys d’història, aquest celler ha mantingut viva la tradició vitivinícola de la comarca, elaborant vins de qualitat sota la DO Pla de Bages i la DO Catalunya.
Per conèixer més a fons aquest celler històric, entrevistem a Marta Pujadó Grau (1988), cinquena generació de Grau i Grau, qui ens explica la història, filosofia i projectes de futur del celler.
Bé, qui és la Marta?
La Marta és la cinquena generació del celler Grau i Grau.
Com vas arribar a formar part del projecte?
Doncs perquè era un projecte familiar, vaig acabar d’estudiar dret, no em va agradar, i em va agradar més el món del vi i continuar el que la meva família havia començat amb molta dedicació.
Explica’ns la història i la filosofia del celler amb quatre ratlles. És un celler familiar, el nostre avi, el Jaume Grau i Grau, juntament amb la meva àvia és el que ho va començar tot. I ara, la cinquena generació, el Jordi i jo, estem continuant amb la passió i filosofia meu avi, elaborar vins de qualitat amb D.O. Pla de Bages.
Per aquells que encara no els coneixen, per què hauríeu de visitar el celler?
Per conèixer la família, els vins, la zona i sobretot per passar-ho bé.
Quines experiències d’enoturisme faríeu?
La visita pel celler, amb el tast de dos o tres vins personalitzats i un escape room per les vinyes.
Quina és la diferència de la resta de cellers de la D.O. Pla de Bages?
Bé, som molt similars a molts en el sentit que som petits i que volem elaborar vins de qualitat, però podríem destacar el fet de ser familiars, i potser que estem a la frontera amb l’Anoia i som dels cellers amb l’altitud més alta. Les nostres vinyes estan a 600 m.
On es poden trobar els vostres vins?
Àmbit local, bàsicament aquí a Catalunya i alguna cosa a Alemanya, Dinamarca, Polònia…
Quins projectes de futur teniu en marxa?
Créixer en vendes internacionals i millorar una mica en l’enoturisme, fer alguna cosa diferent a les visites.
Com veieu el futur del vi al Bages? I què caldria fer perquè el vi de la D.O. sigui encara més reconegut?
Un futur molt positiu. Els vins del Bages cada vegada es coneixen més. Tot i així, la DO sempre hi pots fer més, però seguir fent vi de qualitat és bo perquè la gent en parli, sobretot el boca a boca és el que fa que la gent et reconegui.
Quina ha estat la millor i la pitjor anyada per vosaltres?
La pitjor potser és la del 24. Per culpa de les dues pedregades que vam tenir a Maians al juny i l’agost, que van ser terribles. La millor, on hi ha hagut moltes de bones el 2007, el 2014, van ser anyades bones que vam treure vins molt i molt bons, i dels quals encara en guardem ampolles!
Quines varietats de raïm teniu plantades?
Amb blanc, el picapoll, que és autòctona d’aquí, el sauvignon blanc, la garnatxa, i en negre, l’ull de llebre, el sumoll negre, merlot, cabernet franc, syrà.
Quantes hectàrees de vinya cultiveu?
25 ha, ecològiques.
I quina producció anual d’ampolles?
60.000-70.000 ampolles anuals.
Quants vins elaboreu i quines són les vostres referències?
La nostra referència principal és Jaume Grau Grau, que per això és la marca, és el nostre avi, és la marca principal dels vins amb D.O. Pla Bages i en total fem unes 9 o 10 referències.
Feu algun monovarietal?
Els vins de col·lecció, els negres, tots són monovarietals, sumoll negre, ull de llebre i garnatxa. I evidentment un Picapoll 100%.
Quin és el vostre vi insígnia, el que tothom hauria de tastar?
El sumoll negre 2015.
Quantes persones formen part del celler?
Set.
En què sou únics dins de la DO?
El nostre picapoll perquè té un toc dolç perquè parem la fermentació quan encara hi ha 4-5 g de sucre residuals, és molt diferent de la resta de picapolls dels altres cellers
Preguntes ràpides i personals:
Has visitat tots els cellers de la DO?
No, i m’agradaria poder-los visitar, veure les seves històries crec que seria molt enriquidor. Com sempre, falta trobar temps per fer-ho tot.
Porró sí o porró no?
Sí. Forma part de la cultura gastronòmica catalana!
Quina varietat t’agradaria plantar i per què?
Això potser és una pregunta més per l’enòleg, ell té el cap al mandó.
Com seria el teu vi perfecte? L’has tastat mai?
No. Però similar al sumoll, m’agraden molt les coses diferents. El sumoll negre té molt potencial.
Quin és el millor celler on has estat mai?
No he tingut l’oportunitat de visitar gaires cellers. Però, alguns que he pogut visitar de la zona del Priorat i Montsant, només de veure com tenen les vinyes, ja crec que és tot un mèrit elaborar-ne vins!
Quin és el teu referent del món del vi?
Hi ha molta gent molt bona amb tema de vins. Llavors no és que tingui cap referent, però de fora, per exemple, el Tim Atkin sempre fa molt bones publicacions.
Defineix amb una paraula el picapoll, el mandó i el sumoll.
Diferents.
Però la pregunta seria al revés, defineix Pla de Bages amb poques paraules, diria Sumoll i Picapoll.
El sumoll, perquè el nostre sumoll és molt Pla de Bages, i el picapoll, perquè és l’autòcton, sí que és veritat que és un vi molt més comercial, molt més fresc i molt diferent, però… El picapoll seria autòcton.
I el mandó?
Varietat per redescobrir.