0 Shares 582 Views

Una vaporada estil Barceloneta

3 de juny de 2021
582 Views
Per Miquel Puig i Soler – Imatge: istock

 

Quan era un xavalet de deu o dotze anys, la mare em solia portar cada any a Barcelona a casa d’una cosina germana seva  que tenia un forn de pa de molta nomenada al barri de Gràcia.  M’hi passava gairebé tot el mes d’agost. A part de que em tractàvem amb delicadesa i amor, m’agradava aquell ambient de ciutat tan diferent al del nostre poble. S’esqueia que n’era la Festa Major, una de les més lluïdes i espectaculars de Catalunya. Voltava i revoltava bocabadat  admirant aquells carrers magníficament engalanats, catifes llarguíssimes de colors llampants, ninots sensacionals que penjaven dels balcons i les resplendors dels milers de bombetes que quan es feia fosc enlluernaven tot el barri que era una  meravella. Amb aquell enrenou de festa, era fantàstic l’ambient que s’hi respirava i la xerinola que feia la gent amb un rebombori descomunal fins la matinada.

Dels tres fills que tenia la tia Maria, en Ramon n’era el més petit. Ja tenia vint-i-tants anys i li agradava una noia amb la que anys més tard es casaria. Miquel, demà anirem a banyar-nos a la Barceloneta,—em deia. Un cop arribàvem a la platja, ell anava a festejar amb la Paulina que l’esperava asseguda en un petit bar a peu de platja, i a mi, em deixava jugant a la sorra fins que arribava l’hora de fer el vermut. Sempre anàvem al mateix lloc. Un “xiringuito” que eren especialistes en fer la cassola de musclos, rossellones i tallarines,— estil  Barceloneta.

He intentat millorar pel meu compte aquella cassoleta de marisc prou saborosa i de la qual recordo aquell gustet aromàtic i especial que li dona el vermut a la salsa marinera.  És una menja fàcil, ràpida  de preparar i amb un resultat immillorable. Quan tingueu un àpat de relativa importància i no sabeu que fer, aquesta és una opció  idònia per quedar molt bé amb qualsevol convidat, per exigent que sigui.

El dissabte passat vam celebrar una trobada de cosins Puig, i tots vam quedar satisfets d’aquesta especialitat culinària de caire barceloní que vaig cuinar de primer plat. Una cassola de fruits de mar de sabor exquisit que només li dona el marisc fresc d’aquest imponent mar Mediterrani que tenim a tocar.  Pel que a mi fa, tinc pels peixos de les nostres costes, un sentiment i un respecta que va més enllà de les delícies que em proporciona al paladar, encara que sovint  m’aclapara la incertesa d’endevinar fins quan en podrem gaudir. Això s’acaba. En un futur possiblement no massa llunyà, segons diuen els pescadors,— n’hi haurà molt poc.

 

    Els ingredients per vuit persones.

Un quilo de cargols de punxa, un quilo de musclos de roca, mig quilo de cloïsses, mig de gamba, mig d’escamarlans mitjanets i un parell de dotzenes de navalles.

Dues cebes mitjanes, dos grans d’all, un pot petit de tomàquet, una fulla de llorer, oli, sal, pebre, un got de vi blanc. Per la picada; dotze ametlles, dos grans d’all, safrà, julivert, i una copa de vermut negre.

En primer lloc feu bullir tres quarts d’hora els cargols amb sal, una fulla de llorer i uns grans de pebre. Escorreu i guardeu una mica de brou. Feu un bon sofregit amb  la ceba picada fina, l’all i el tomàquet. Sobretot feu-lo en una cassola fonda que hi càpiga tot el peix del que disposeu.  Poc a poc que quedi ben confitat. Hi poseu la copa de vi, un parell de cullerots de brou i deixeu reduir un parell de minuts. Poseu-hi els cargols que coguin cinc minuts amb la salsa. Prepareu la picada. Tritureu els dos grans d’all, les ametlles, el safrà , abundant julivert i el vermut. Amb el turmix, que quedi ben fi. Quan vulgueu menjar només cal que cinc minuts abans poseu la picada al sofregit, els musclos nets i les cloïsses, amb el foc fort. Doneu-hi uns toms.  En un parell de minuts hi poseu la resta, amb les navalles damunt de tot,—tapeu. No cal que ho remeneu. El mateix vapor un deixarà aquest bé de Déu de fruits de mar en la seva justa cocció.

Per fer aquesta vaporada podeu fer servir el marisc que més us agradi. Fresc o congelat, però com més qualitat, molt millor us quedarà.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Les cròniques d’en Gregori Partagàs. Cursa Nats
1023 views
1023 views
L’aprenent
62 views
62 views

L’aprenent

Redacció - 17 d'abril de 2024
Maria Antònia
70 views
70 views

Maria Antònia

Francesc Gannau - 17 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com