Sant Jordi, la Festa del llibre i de la rosa!

Redacció
Lectura de 5 min

Tot i els dubtes que hi ha entre els historiadors sobre si Sant Jordi va ser un soldat romà o si va morir màrtir o si es tracta d’una llegenda, el cas és que la seva figura era venerada a Orient al segle IV i el seu culte va passar a Occident entre els segles XI i XIII, amb les expedicions armades del croats.
A l’edat mitjana, l’ajuda del sant cavaller en el moment clau de les batalles va fer estendre la seva llegenda i Sant Jordi va esdevenir patró de territoris i nacions, entre elles Catalunya. La noblesa i la cavalleria catalanes organitzaven tornejos i jocs d’armes per commemorar el sant i el poble quedava al marge de la festa.
La festa de Sant Jordi es va anar popularitzant i la rosa ja es va fer protagonista d’aquest dia amb el costum de passejar joves parelles mostrant aquesta flor com a símbol del seu amor. L’origen d’aquesta tradició tant podria ser la llegenda de la sang del drac que va matar Sant Jordi, com el costum romà de regalar roses vermelles, un atribut de la deessa Venus, o també la metàfora cristiana de la sang de Crist. Al segle XV es té constància de la celebració de la Fira dels Enamorats al Palau de la Generalitat, una fira de roses i clavells símbols de dones i homes. L’any 1456 les Corts Catalanes declaren Sant Jordi Patró de Catalunya.
A finals del segle XIX amb la Renaixença la festa agafa un caire més patriòtic i cultural. I la Fira dels Enamorats, ara ja només amb roses vermelles, s’estén fins a la Rambla.
El llibre s’introdueix a la festa en el segle XX. L’any 1927 es pren la iniciativa d’escollir el dia del naixement de Cervantes, el 7 d’octubre, per promoure el llibre a Catalunya i l’any 1931 el Gremi de Llibreters canvia la data pel 23 d’abril. En aquest dia resulten coincidir l’enterrament de Miguel de Cervantes l’any 1616, la mort de Josep Pla l’any 1981 i la mort de William Shakespeare l’any 1616 (calendari julià).
Amb la unió de la celebració del dia del patró de Catalunya, la fira de les roses i el dia del llibre la festa pren força a tots els municipis de Catalunya i transcendeix més enllà del nostre territori. L’any 1995 la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d’abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d’Autor.
La Festa de Sant Jordi és actualment l’expressió dels valors que ens defineixen com a societat. Sant Jordi és cultura, respecte, convivència, estima i identitat, és una festa de tots i per a tots. La projecció internacional ha estat rellevant els darrers anys, des de Montblanc, origen de la llegenda, fins a Londres, Nova York o Tokyo celebren la diada, i s’han iniciat els tràmits per tal que la festa sigui declarada per la UNESCO Patrimoni Cultural Immaterial.
A Sant Fruitós de Bages es va celebrar la primera Festa del Llibre l’any 1962, el dilluns de Pentecosta, i el mateix any s’inaugurava la Biblioteca del Poble a la caseta del Bosquet. El gener de l’any 1963 s’organitza la primera Fira del Llibre Català i aquest mateix any la segona edició de la Festa del Llibre. Totes aquestes celebracions a l’entorn del llibre, la inquietud cultural i la il·lusió de moltes persones del municipi van promoure la creació de l’actual Biblioteca Municipal de Sant Fruitós de Bages l’any 1989. I van ser aquestes mateixes persones les que van iniciar l’edició d’un periòdic mural a la Biblioteca del Poble, una publicació que amb el pas dels anys va donar origen al setmanari Montpeità.
Avui, tot i l’excepcional situació que ens envolta, volem celebrar la Festa de Sant Jordi, i al mateix temps gaudir de la important fita que representa per a tots haver arribat al número 1.500 del nostre setmanari.

- Anunci patrocinat -

Moltes Felicitats Montpeità!

Conxita Fenoy Zapata

Comparteix aquest article
Deixar un comentari

Segueix-nos

En paper i/o en digital
Escull el format que més t'agradi