0 Shares 393 Views

Sant Fruitós de Bages elabora un nou Pla Director.

21 de setembre de 2021
393 Views

Per: Ajuntament de Sant Fruitós de Bages –

Avalua el present i planifica el futur de la gestió i estableix les inversions necessàries en la xarxa d’aigua i clavegueram pels propers 15 anys.

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages aprovarà, en el Ple municipal d’aquest mes de setembre, el nou Pla Director de les instal•lacions d’abastament d’aigua potable i clavegueram que efectua una diagnosi i en planifica les inversions futures que han de permetre posar al dia les citades infraestructures, per tal que els serveis funcionin de forma òptima.

D’altra banda, també s’aprovaran els projectes d’establiment d’aquests serveis que contemplen les eines de gestió i governança necessàries, que han de permetre a l’Ajuntament poder acabar esdevenint accionista d’Aigües de Manresa, SA, podent continuar gestionant de forma directe aquests serveis essencials pel ciutadà.

Fruit de la diagnosi efectuada pel Pla Director, actualment el municipi compta amb un sistema d’abastament d’aigua i de clavegueram envellits, el què pot provocar, que en futur immediat, que es puguin originar problemes en els serveis que afecten directament als usuaris.

El municipi compta amb més de 123 km de xarxa d’aigua, sent gran part dels quals fabricats amb materials actualment en desús i amb la seva vida útil finalitzada, fet que provoca en alguns casos fuites d’aigua degut a l’envelliment dels materials.

D’altra banda, un dels altres problemes que pateixen els veïns de Pineda de Bages i de Les Brucardes és la manca de pressió i de cabal de xarxa, i aquest nou Pla Director preveu les actuacions necessàries per solucionar-ho.

Pel que fa als dipòsits d’aigua, el municipi compta amb 15 instal•lacions, 11 de les quals van ser construïdes fa més de cinquanta anys i es troben en un estat d’envelliment significatiu, i pels quals són necessàries actuacions de reparació i reforma el més aviat possible.

Finalment, de les dues estacions potabilitzadores en funcionament, la de Santa Anna i la de Pineda de Bages, la primera està al 90% de la seva capacitat i, en cas que es volguessin implantar noves indústries al municipi, podria haver-hi problemes per tal d’oferir-los l’abastament d’aigua adequat. També cal destacar la necessitat de renovació de les
instal•lacions d’aquestes plantes potabilitzadores, per tal de complir amb els paràmetres de qualitat de l’aigua que es preveu que siguin d’aplicació properament amb la transposició a l’estat de la nova directiva europea, i de major exigència que els actuals.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament ha decidit aprovar, amb el treball conjunt de tots els grups municipals, els nous Plans directors que planifiquen una inversió de gairebé 11 milions d’euros, en el cas de les instal•lacions d’abastament d’aigua, i de 6 milions d’euros en el cas de les instal•lacions de clavegueram, a executar en els pròxims 15 anys.

Els treballs i actuacions contemplades han de permetre realitzar les inversions necessàries de reposició i millora dels diferents elements de les xarxes, i alhora invertir en una nova planta potabilitzadora. En aquest sentit, la citada planificació inclou el supòsit d’una nova planta potabilitzadora de projecció supramunicipal que abastaria al municipi i als pobles veïns, com alternativament la completa remodelació de l’existent al polígon de Santa Anna.

Així doncs, l’objectiu d’aquest Pla és arribar augmentar la inversió anual en la xarxa d’abastament de 190.000 € a 520.000 €, i de 82.000 € 182.000 € en la xarxa de clavegueram, i poder oferir als santfruitosencs i santfruitosenques un servei públic de qualitat, ben planificat i amb una xarxa sostenible.

Respecte a les actuacions planificades se’n poden destacar les instal•lacions d’abastament d’aigua potable: la renovació de més 44 km de xarxa d’aigua potable, la completa remodelació de la planta potabilitzadora, les reparacions i reformes dels dipòsits reguladors, la renovació de valvuleria i equips de bombeig, actuacions de sensorització
i control remot de la xarxa, l’adequació dels hidrants contra incendis per a l’ús dels bombers, entre d’altres.

D’altra banda, respecte a les instal•lacions de clavegueram es preveuen fins setanta actuacions de renovació de col•lectors i conductes degut al seu estat de conservació, l’augment de la capacitat hidràulica amb la construcció de nou clavegueram en diferents trams de la xarxa identificats, la millora del drenatge d’aigües pluvials en punts problemàtics, la construcció de nous pous de registre per facilitar la inspecció i manteniment, la implantació de mesures de sensorització de la xarxa, entre d’altres.

Aquesta inversió necessària, en part serà possible econòmicament, amb la generació d’unes noves tarifes que entraran en vigor l’1 de gener de 2022, tant pel consum domèstic com pel consum industrial. Aquest augment es veurà repercutit en el consum de la factura dels usuaris amb una mitjana aproximadament d’1 €/trimestre en el cas del subministrament domèstic. Aquest pla planifica un augment sostingut i progressiu fins al 2028.

Cal tenir en compte que les tarifes de l’aigua al municipi es troben congelades des de l’any 2013, el què no ha permès realitzar inversions importants durant tot aquest període i que ara resulten indispensables per no afectar el correcte servei pels usuaris en un futur immediat.

Realitzant un comparatiu de preus amb la resta de Catalunya i dels municipis veïns, un cop realitzat l’increment, Sant Fruitós de Bages seguirà tenint unes tarifes inferiors a la mitjana catalana i de la comarca.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

10è aniversari de la nova biblioteca
77 views
77 views

10è aniversari de la nova biblioteca

Redacció - 18 de juny de 2024
Eleccions Parlament Europeu 2024
60 views
60 views

Eleccions Parlament Europeu 2024

Redacció - 18 de juny de 2024
Opinions de sobretaula: Una gimcana diferent
59 views
59 views

Opinions de sobretaula: Una gimcana diferent

Marina Puigdellívol - 18 de juny de 2024
Darreres activitats del curs
79 views
79 views

Darreres activitats del curs

Escola de Música i Arts Navarcles-Sant Fruitós. - 17 de juny de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com