0 Shares 1544 Views

La llossa

26 de gener de 2022
1544 Views
Per Miquel Puig i Soler – Imatge: https://www.artdelaterra.cat/

Naturalment el progrés és positiu, però sovint solem confondre progrés amb modernitat, i la cuina n’és un exemple que podem utilitzar per demostrar-ho. Fa anys que l’acer inoxidable i el ferro colat van suplir, en bona part, la fusta, la terrissa i l’alumini. De la mateixa manera, ara, alguns utensilis d’aquests materials es van veient desplaçats en algunes funcions per estris de plàstic que en teoria són inalterables i donen molt bons resultats. Però no sempre sol ser així.
Posem com a exemple les llosses i culleres de fusta de les nostres àvies que van ser bandejades amb l’excusa de la neteja, perquè en aquest aspecte són clarament superades per l’acer. Però ves per on, sembla que estan tornant a demanar el seu lloc a la cuina quan ara, han fet acte de presència en el mercat una nova tongada de recipients per cuinar —planxes, olles, cassoles o paelles que han estat recobertes d’una capa d’antiadherent.
L’ús reiterat del metall acaba per desgastar aquesta capa de protecció, fet que facilita l’agafament del menjar si qui cuina no està al cas, que el foc sigui massa potent o s’oblidi de remenar sovint el que es cou. També hi ha ganivets, espàtules, culleres de silicona, de plàstics molt durs que semblava que podrien substituir l’inoxidable, ja que en ser més elàstics permeten arribar a tots els racons dels atuells de cuinar; però està comprovat que aquests materials en contacte amb superfícies massa calentes poden desprendre alguna substància perjudicial per a la salut.
Jo, com la iaia, la llossa de fusta, que en ser menys dura, respecta més els estris. És cert que es desgasta més ràpidament, però a canvi no aporta als nostres cuinats elements estranys. De fet, pel preu que costa una llossa, quan comença a malmetre’s —una de nova. El que s’ha de procurar és comprar-la de bona qualitat, que sigui de fusta dura i ofereixi un servei eficient per les funcions corresponents. Cal anar cap a fusta d’olivera, boix, faig… No regategeu el preu d’una bona llossa que us permetrà rascar, girar amb consistència i fins i tot trossejar amb la punta algun tall que us sembla massa gran.
Quan cuineu una cua de bou, un estofat o un fricandó i us sembla que és en el seu punt de cocció, introduïu la llossa fins al cul de la cassola. En retirar-la, i damunt la fina i deliciosa capa que la cobreix, feu lliscar el dit per la fusta i tasteu. Si heu fet el sofregit com Déu mana, amb paciència, deixant els ingredients com una confitura i el suc s’enganxa als dits i al paladar, experimentareu la satisfacció d’haver donat al plat la perfecció desitjada.
La meva tieta Alberta germana del meu pare, feia un plat que no he pogut igualar mai. Peus de porc amb llenegues. Ella no els feia bullir mai abans. Els netejava i partia en quatre talls, els enfarinava, fregia i apartava. Amb el mateix oli feia un sofregit contundent, un bon raig de vi ranci i els peus dins, coberts d’aigua. Necessitaven més de dues hores i mitja de cocció lenta. Quan els tenia cuits hi afegia les llenegues i una picada de no sé què, però li quedaven espectaculars. Quan te’ls menjaves et quedava una capa als dits que per fer-los nets que havies de fregar amb consistència. Ara, això ja gairebé ha passat a la història.
Arròs per als nuvis!
Hi ha tradicions molt antigues que solem practicar assíduament i no en sabem el verdader motiu del perquè ho fem. En la majoria dels casos estan lligades a la terra, als costums o a les necessitats més bàsiques i solen anar evolucionant en funció de la cultura i de la societat.
Aquesta rutina de tirar arròs als noucasats és molt antiga i es considera com un símbol de fertilitat, desitjant que la parella tingui descendència. També simbolitza felicitat i abundància.
Amb l’acte d’arruixar-los amb l’arròs d’una manera simpàtica i gentil els expressem els nostres millors desitjos en la nova vida que emprenen plegats.
Bon any Nou!!!

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023
77 views
77 views

Lliurament del Premi MONTPEITÀ 2023

Redacció - 28 de març de 2024
Editorial 1682
797 views
797 views

Editorial 1682

Redacció - 28 de març de 2024
Juguem amb la llum
55 views
55 views

Juguem amb la llum

Escola CEIP Pla del Puig - 27 de març de 2024
CNL Montserrat – Pel que fa als connectors
317 views
317 views

CNL Montserrat – Pel que fa als connectors

CNL Montserrat - 27 de març de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com