0 Shares 725 Views

+ K Vi

22 de febrer de 2018
725 Views

La 4a edició de +kVi, amb motiu de la Festa de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages, va reunir dos dels protagonistes de Priorat, el documental, el biòleg Josep Lluís Pérez i l’enòleg René Barbier, i també el director David Fernández de Castro. Pérez i Barbier són dels artífexs de la revolució del Priorat a finals dels anys 80 del segle passat.

El documental, estrenat al Most Festival de Vilafranca l’any 2016, és una coproducció de Lastor Media amb UN CAPRICHO DE PRODUCCIONES i TV3. Va ser nominat a Millor Pel·lícula Documental als Premis Gaudí. Va viatjar a Seminci a Valladolid i a l’IDFA D’AMSTERDAM a nivell internacional.

René Barbier i Josep Lluís Pérez van reconèixer que la clau de l’èxit dels vins del Priorat està en el terroir únic que hi ha a la comarca, la vinya vella, els costers, la llicorella, la dificultat que tenen els ceps per créixer, però sobretot i principalment l’èxit arriba per haver compartit visió i projecte amb Álvaro Palacios, Daphne Glorian i Carles Pastrana.

Tots dos van assegurar que en moments difícils, calia tenir autoestima, defensar allò que li era propi al Priorat i posar en comú els respectius coneixements. partint de la base que el preu del raïm és el preu de la dignitat del pagès i per tant no havia de ser baix.

Enòleg i biòleg van explicar que el Priorat és fruït d’una revolució enològica, la dels 5 magnífics que retrata el documental, però també de moltes persones anònimes que no van abandonar la terra i van seguir fent vi. I per altra banda, el Priorat és també fruït de la revolució social, de l’increment del preu que es pagava pel raïm per assegurar la pagesia i la vida rural.

Els dos convidats van reconèixer que tots els territoris de vi han de buscar quina és la seva autenticitat i col·laborar.

El director del documental va reconèixer que rodar al Priorat havia estat un privilegi pels paisatges increïbles que amaga la comarca i que, per altra banda, havia estat fàcil perquè hi havia una gran història al darrere.

Priorat, el documental (informació de Lastor Media)
El Priorat és una regió vitivinícola que compta amb més de 100 cellers. Petites empreses la majoria i amb un relleu assegurat. Els seus vins sempre figuren en el top ten dels principals crítics i són referència obligada en les cartes dels restaurants més exclusius. Fa 40 anys, el Priorat comptava amb tan sols amb quatre cellers que embotellaven vi i es produïa, majoritàriament, vi a doll. Nou segles de tradició vinícola estaven a punt d’extingir-se. Era una de les comarques més deprimides d’Espanya. Tot va canviar amb l’arribada, a finals dels 70, d’un petit grup de joves somiadors. El seu talent i perseverança, combinats amb l’ofici dels vilatans en l’art de fer vi, van aconseguir transformar una regió en declivi en un cas d’èxit. Aquesta és l’èpica història dels que ja són popularment coneguts com els Cinc Magnífics, i també de la gent del Priorat. De com junts, van convertir una terra deprimida en una de les més vibrants regions productores de vi d’Espanya i del món.

Ruth Troyano Puig

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com