Degut a la degradació del que queda del Pont de Cabrianes, els Amics de l’Art Romànic del Bages han demanat una reunió amb els alcaldes dels cinc municipis que hi termenegen (Artés, Calders, Navarcles, Sallent i Sant Fruitós de Bages) per parlar de la situació en que es troba l’antic Pont de Cabrianes i poder actuar amb urgència per evitar que les restes del pont es perdin definitivament.
Moltes entitats han donat suport a aquesta iniciativa, entre elles el Col·lectiu de Recerca Històrica i l’Associació Brogit Difonem Cultura, de Sant Fruitós.
El Pont de Cabrianes servia pel camí ral de Manresa a Vic per evitar el gual de Navarcles. Aquest camí sortia de Manresa i passava per Sant Fruitós, Olzinelles, aquí creuava el llobregat pel Pont de Cabrianes, les Tàpies, Calders, Moià, Collsuspina i Vic. Des de Calders pràcticament seguia el traçat de la carretera de Vic, encara que podriem dir que és la carretera la que segueix el traçat del Camí Ral.
Ja s’en té noticia l’any 1086, que era quan s’estava construint, però cap a final del segle XIII es devia haver ensorrat ja que en un document del 1296 hi ha un llegat per a l’obra del pont. En un altre document sembla que el 1313 ja estava acabat.
Del primer pont en queda un tros de tallaaigües d’un pilar sota el tercer arc i uns pocs carreus del pilar de l’esquerra de l’arc central.
El pont tenia silueta triangular i era asimètric, no era recte sino que feia dos angles obtusos, amb vèrtex riu amunt.
El pont, de 109 m de llargada, tenia una alçada de 20 m, una amplada de 3,40 i 17 de llum de l’arc major.
Es pot comprovar que de la foto 1 a la 2 ha caigut un tros del pont.
A principis del segle XX es va suprimir el doble pendent fent-lo pla, refent gran part del pont, donant més alçada a les finestres i convertint els arcs de bòveda en semicercle en escarsers (sector circular).
A les acaballes de la Guerra Civil, el pont va ser volat i només quedaren en peu els pilars i tot el tercer arc, el central. No fou reconstruït, com els altres de la comarca, sino que s’optà per fer un altre pont pocs metres riu avall.
Esperem que aquesta iniciativa dels Amics de l’Art Romànic del Bages faci que es pugui parar el deteiorament del Pont.
Per saber-ne més: SITGES I MOLINS, X. “Els Ponts Medievals del Bages”. CECB Manresa 1988.
Jordi Julià – Col·lectiu de Recerca Històrica
Fotografies Amics de l’Art Romànic