0 Shares 455 Views

Història del vi al nostre poble

10 d'octubre de 2019
455 Views

Una altra curiositat de la que voldria fer esment, és del llibre de R. Roig Armengol del 1890 on parla del mapa vinícola de la província de Barcelona.
En aquest llibre, quan parla del Bages, veiem la importància del nostre poble, dels pagesos que tenien cultiu de vinya, el número d’hectolitres i els habitants en aquella època que tenia Sant Fruitós de Bages.
D’una població total d’habitants de 1438, 378 eren pagesos. També, era la 4ª població en hectolitres d’un total de 34, essent només superada per Manresa, Sallent i Avinyó.
MANRESA 60.000Hl.
SALLENT 36.000Hl.
AVINYÓ 26.000Hl.
ST. FRUITÓS DE B. 25.000Hl.
També ens explica quines eren les millors varietats per tenir una bona collita, degut sobretot al clima: El Sumoll i la Garnatxa, resistents al calor i i la sequera, el Tarrassench i Monastrell al fred.
Així mateix ens explica com es prepara la vinya, els adobs i les maneres d’obtenir una bona collita.
En els nostres dies, això esta totalment estudiat i controlat, però no deixa d’ésser interessant, que al 1898, Sant Fruitós de Bages ja tingués tanta importància dins la comarca.
Ens fa esment, com no, de Jaume Morell fabricant d’alcohols i anissets, situat a la cra. de Vic i de Jaume Sanmartí propietari i elaborador de vins “Casa Sanmartí”, i el més curiós és que l’ennunciat és en català, castellà i francès.
Finalment ens anomena les principals famílies que tenien cultiu de vinya.
21 noms on molts hi podreu reconèixer els vostres avantpassats.
Isart

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Foto record
49 views
49 views

Foto record

Jaume Grandia - 28 de març de 2023
El racó del lector
42 views
42 views

El racó del lector

Redacció - 28 de març de 2023
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com