0 Shares 456 Views

Habitatge, per damunt els crits.

26 de juliol de 2021
456 Views
Per: David Uró Vilanova- Regidor de Planejament Urbanístic i Territori, Habitatge i Hisenda.

L’habitatge és una necessitat universal, un element clau per a tothom. És essencial, com ho pot ser l’accés a la sanitat, a l’educació o als serveis socials quan fan falta. Ens cal feina, escola, salut i també sostre. Però per a molts veïns de Sant Fruitós ha passat a ser un problema de primer ordre.

Ja sigui per l’arribada de la demanda de l’àrea metropolitana, perquè no es construeixen nous blocs de pisos, o per la crisis que arrosseguem, cada cop més l’habitatge és un problema a Sant Fruitós.

Per mirar de buscar una solució al problema de l’habitatge, el govern municipal va activar la comissió local d’habitatge, que no es reunia des del 2015, i s’ha posat a treballar per a solucions locals.

Preocupats per això, i amb el suport de tots els grups municipals (ERC, JxSFB, PSC i GfP), es va encarregar un estudi sobre l’habitatge, que ens ha permès obtenir dades a la problemàtica. Hem pogut saber que el preu mitjà del lloguer a Sant Fruitós ha augmentat un 25% en pocs anys, passant dels 419€/mes del 2017 als 526€/mes del 2020 de mitjana.

Sabem que els últims 3 anys l’habitatge han pujat un 4% al nostre país, mentre que a Sant Fruitós han pujat una mitjana del 8%. És a dir pràcticament els preus s’han apujat el doble que la mitjana de Catalunya, quan històricament hauria estat a la inversa.

Hem pogut contrastar també que el preu elevat afecta més directament a les persones de menys de 35 anys, col·lectiu sobre el que el preu de l’habitatge supera el 30% dels seus ingressos.

Per tant veiem que a Sant Fruitós els preus dels habitatges de lloguer han pujat molt, més que la resta del país, i que no és un problema aïllat, sinó un problema real que afecta cada dia a més famílies.

Tot això ha motivat que l’Ajuntament de Sant Fruitós hagi aprovat la declaració del  municipi com a àrea d’habitatge tens, que inclou el nucli urbà i Torroella. Amb les dades a la ma, tots els grups municipals van estar d’acord en que “clarament, la declaració havia de tirar endavant”.

L’objectiu de la declaració és ajudar a regular el mercat de lloguer d’habitatges, per evitar la pujada desproporcionada dels preus dels lloguers en el futur, però també donar cobertura a una nova política local d’habitatge que estem impulsant.

Sabem que el problema no es solucionarà només amb aquesta mesura, aquest és un problema transversal, vinculat a la emancipació dels joves i a la precarietat o inestabilitat laboral, però també al fet que no disposem de parc d’habitatge protegit, ni públic al nostre municipi. Per això la declaració d’habitatge tens és només una de les iniciatives que la comissió ha iniciat. Així que ja estem treballant de forma activa en:

– La borsa d’habitatges municipals
– La creació d’una cooperativa d’habitatge local.
– El cens d’habitatges buits de grans tenidors.
– El projecte d’un edifici d’habitatges de promoció municipal.
– Exercir el dret de tanteig i retracte per comprar habitatge de protecció oficial.
– La borsa local de sol·licitants d’habitatges de lloguer.

Perquè la reconstrucció que cal després de la crisis que hem viscut ha de comptar amb l’habitatge, així que, i malgrat els crits de fons que pretenen distreure, treballem per l’habitatge a Sant Fruitós.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com