• TEATRE, dijous 6 de febrer a les 19:30 h.
Desig sota els oms, Eugene O’Neill (1888 – 1953)
El dramaturg nord-americà Eugene O’Neill va iniciar els seus escrits teatrals quan va estar ingressat durant un any per tuberculosi en un sanatori. Va poder estudiar al departament teatral de Harvard i durant la dècada 1920-1930 va escriure la major part del seu teatre. Va obtenir el Premi Nobel de Literatura l’any 1936 i diversos Premis Pulitzer al llarg de la seva carrera.
Per la importància de la seva obra O’Neill és un referent del teatre contemporani. En les seves obres plasma les situacions històriques i socials del seu temps, la Gran Depressió del 29, i mostra en els seus personatges la influència dels mites clàssics i l’aplicació dels corrents del psicoanàlisi sorgits al segle XX. Va escriure Desig sota els oms l’any 1925.
Resum: Ephraim Cabot veu com la febre de l’or s’endú els joves cap a l’oest. Ell es torna a casar amb l’Abbie, una dona molt més jove i els tres fills de l’Ephraim veuen com l’Abbie té interès en posseir casa i terres, l’herència que “hauria de ser” per a ells. Esclaten les tensions entre ells i en mig de tot la casa, els oms que hi ha a la propietat i la terra que amb tant d’esforç s’ha treballat.
• CINEMA, dijous 13 de febrer a les 19:30 h.
Gran Torino, director: Clint Eastwood (1930).
Una pel·lícula commovedora, produïda, dirigida i protagonitzada per Clint Eastwood l’any 2008.
És una sort per a tots els cinèfils que no s’arribés a complir la notícia anunciada pel mateix Clint Eastwood, qui en ocasió d’aquesta pel·lícula va dir que es retiraria com a actor i aquest era el seu últim treball. Tots sabem que posteriorment va treballar d’actor i de director i que ell mateix diu actualment que només deixarà el cinema quan deixi de tenir interès per a ell i no l’emocioni, perquè sap que l’espectador ho notaria.
Resum: Walt Kowalski acaba d’enviudar, no té gaire relació amb els seus fills que viuen fora, passa hores al porxo de casa bevent cervesa i veient com el seu barri ha canviat amb l’arribada d’emigrants asiàtics. Jubilat de la indústria de l’automòbil és propietari d’un Ford Gran Torino del 1972, un tresor preuat que guarda al garatge amb molta cura. Walt es manté inflexible en contra de qualsevol canvi que pugui modificar el seu món conegut, però quan es veu forçat a relacionar-se amb el jove Thao, anirà modificant les seves idees racistes i els seus prejudicis.
• NOVEL·LA, dijous 27 de febrer a les 19:30 h.
Dona al punt zero, de Nawal El Saadawi (1931).
L’egípcia Nawal El Saadawi és metgessa de formació i una reconeguda activista a favor dels drets de les dones i en contra dels abusos que permet el sistema patriarcal. Cap als anys 80 i 90 va ser empresonada i es va haver d’exiliar per les amenaces islamistes. És doctora honoris causa per diferents universitats i ha rebut molts reconeixements, entre ells el Premi Internacional Catalunya l’any 2003.
Ha publicat més de 60 llibres i la seva obra ha estat traduïda a 40 idiomes. La més coneguda és Dona al punt zero, una novel·la escrita l’any 1975 i basada en una història real. Es va traduir al català l’any 2017.
Resum: Firdaus significa paradís, i aquest és el nom de la protagonista. Firdaus es troba a la presó acusada de l’assassinat d’un home i, mentre espera la pena que se li atorga, explica la seva existència: filla maltractada, obligada a casar-se amb un parent vell, treballadora humiliada… Una vida que paradoxalment no té res a veure amb el seu nom.
Una lectura colpidora i fins i tot incòmoda, però necessària per donar veu a una dona que representa a moltes altres dones de diferents països i diferents religions.