0 Shares 236 Views

El Sant Valentí del Bages

14 de febrer de 2023
236 Views

El 14 de febrer és el dia dedicat a sant Valentí (sant Valenti fou mort a Roma durant el mandat de Claudi II al s.III). Tot i que internacionalment és reconegut per seu patronatge dels enamorats, a Catalunya, aquesta funció l’exerceix un altre sant, sant Jordi.

A casa nostra la devoció a sant Valentí arrenca en ple segle X, pel fet que va esdevenir quan un noble prohom anomenat Sal·la i la seva dona Ricarda, van considerar adient —per salvar la seva ànima i la dels seus familiars— edificar un convent.  El van fer construir en una de les seves propietats situades al comptat d’Osona, actual comarca del Bages i casa nostra, i el van dedicar a l’ordre benedictina de sant Benet.

Sal·la i Ricarda van posar el monestir sota la protecció de Roma a on van viatjar l’any 951, i d’on es van endur, les relíquies de Sant Valenti màrtir, (aquest punt no està confirmat del tot  ja que les despulles del Sant les trobem, en altres escrits, situades al segle XVII a Terni (Itàlia).

El que si confirmen estudiosos  de roma es que és possible que Sal·la i Ricarda s’enduguessin només unes poques cendres del sant Valenti i que el cos sencer que es venerava al monestir de sant Benet “fossin” les despulles d’algun sant anacoreta, d’antics ermitans que està documentat que vivien dispersos des de l’època visigoda per indrets prop del monestir, i que possiblement també es deia Valenti, i que moriria màrtir a mans musulmanes;  i que ja fos venerat inclús  abans de la construcció del Monestir de Sant Benet com a Sant local.

La qual cosa, agafaria força i sentit i ubicació de la petita ermita que encara hi ha al puig de Sant Valenti, dins el nostre terme prop de les Brucardes.

 

Imma Nadal

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Tornen les Enramades del Carrer Nou
29 views
29 views

Tornen les Enramades del Carrer Nou

Redacció - 14 de juliol de 2024
Editorial 1967
26 views
26 views

Editorial 1967

Brogit Difonem Cultura - 14 de juliol de 2024
El futbol femení
37 views
37 views

El futbol femení

Miquel Puig Soler - 13 de juliol de 2024
Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major
41 views
41 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major

Galdric Sala - 13 de juliol de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com