0 Shares 484 Views

Com superar la por a parlar en públic.

21 d'abril de 2021
484 Views

Per Eva Remolina / AMIC – Redacció / imatge: Istock.com –

Parlar en públic és una situació a la qual més tard o més d’hora, tothom ha d’enfrontar-se. Potser no és necessari fer-ho en l’àmbit laboral, però qui més o qui menys ha hagut d’exposar algun projecte a la classe, dedicar unes paraules a un familiar o amic en una celebració, o simplement participar o fer propostes en el col·legi dels teus fills o en la reunió de la comunitat de propietaris. A la por de parlar se’n diu Glosofòbia.
Les raons d’aquestes pors poden ser molt variades: des de la timidesa, a la falta de confiança o bé a algun trauma sofert, sigui en primera persona o pel simple fet d’haver-lo presenciat.
Els símptomes més comuns que se sofreixen tant durant l’exposició com en els dies anteriors són: sudoració, palpitacions, tremolors, quequesa, rubor o insomni. Tots ells, respostes del cervell davant la qual considera una amenaça.

Per a intentar superar aquesta por, els experts recomanen:

  • Teràpia de xoc. És a dir, enfrontar-se al problema.
  • Assajar. És important preparar-se el discurs, sigui davant del mirall o d’un familiar o amic de molta confiança. S’ha de calcular el temps, el to de la veu, els moviments corporals, preparar-se bé el que es dirà i si és un text, llegir-lo diverses vegades a fi de minimitzar els errors.
  • Relaxar-se. Per a fer-ho pot ser convenient realitzar alguna tècnica de relaxació com poden ser les respiracions diafragmàtiques, entre altres, o prendre’s una til·la. Tenir un objecte entre les mans, per exemple un boli, també pot ser de gran ajuda.
  • Assistir al lloc on has de realitzar la teva exposició amb suficient antelació. Si no es calcula bé el temps o tens problemes per a localitzar el lloc o et trobes molt trànsit i veus que no arribes, això no farà més que fer créixer el teu nerviosisme.
  • Comptar amb un guió o un text escrit amb algunes pautes per si s’ha de recórrer a ell en algun moment.
  • No estar massa pendent del públic, sinó concentrar-se en el contingut o el que es vol expressar. Si hi ha coneguts entre els oïdors, mirar-los a ells, pot aportar més seguretat.

Cal pensar que és normal estar nerviós davant una presentació o una actuació. Si són nervis controlables, fins i tot són positius. El problema ve quan aquesta por ens paralitza i no sabem canalitzar les emocions. Si no ens funciona res i la feina que tenim ens obliga a parlar contínuament, el millor és acudir a un especialista que ens ajudi a superar-ho amb una adequada teràpia.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Ara que ja s’acaba batxillerat…
60 views
60 views

Ara que ja s’acaba batxillerat…

Institut Gerbert d’Aurillac - 22 de maig de 2024
L’atenció personal, una espècie en vies d’extinció?
46 views
46 views
DAKAR 2025 Direcció a SHUBAYTAH
96 views
96 views

DAKAR 2025 Direcció a SHUBAYTAH

Redacció - 20 de maig de 2024
“Albiol encerta”
73 views
73 views

“Albiol encerta”

Narcís Lupón - 20 de maig de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com