0 Shares 213 Views

Caminada de reconeixement a l’historiador sallentí Albert Benet i Clarà

22 de març de 2023
213 Views

Amb més d’una setantena de participants, el passat dissabte 11 de març es va dur a terme la Caminada de reconeixement a l’historiador sallentí Albert Benet i Clarà organitzada per l’associació Amics de l’Art Romànic del Bages (AARB).

Guiada per Josep Llobet, president de l’AARB, Eduard Sánchez, arqueoleg i responsible dels treballs de documentació i salvament de les restes històrico-arqueològiques llocalitzades en l’itinerari de l’autopista de Terrassa a Sant Fruitós, en particular del jaciment romà de la La Feliua, així com de la Torre Ximberga, i per Laura de Castellet, investigadora i estudiosa del territori.

La primera parada va ser al Jaciment arqueològic de la torre Ximberga, situada en el terme de Sallent, on s’ens va explicar l’història d’aquest mas, documentat des de el segle X fins al s XV. A continuació el grup es va dirigir fins a l’Església romànica de Sant Jaume d’Olzinelles on es va comentar amb insistència la necessitat de poder recuperar aquesta joia de l’art romànic del Bages. Seguint vàrem arribar al forn d’obra just abans de les Oliveres que servia per a la fabricació de rajoles, totxos i teules per aquest mas. Prop de les Oliveres també vàrem poder observar les dues sínies, la que era moguda pel vent i la que ho era per força animal. Vàrem pujar al turó de Sant Genís o de la Feliua on vàrem observar tres forats excavats a la roca dels que no se sap la seva funció. Allà mateix l’Eduard ens va fer l’explicació de la troballa del jaciment romà de la Feliua.

Del turó vàrem baixar a veure les tombes medievals de Sant Genís, que per la seva forma podrien ser del segle IV o V. Prop de les tombes vàrem visitar l’esglèsia de Sant Genís de la Vall dels Horts, documentada des de l’any 1046 fins al segle XVII.

De tornada, i en el camí del mas Casals a les Oliveres, ens vàrem parar davant d’un forn de calç utilitzat pel mas de les Oliveres per fer morter o arrebossar.

Una vegada acabada la caminada es va fer una visita al Museu de la vinya i del vi de Sant Fruitós acompanyada d’una degustació de vi.

Redacció

 

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Augmenten a 10 els morts confirmats en l’incendi d’un edifici a València
104 views
104 views

Augmenten a 10 els morts confirmats en l’incendi d’un edifici a València

Agència Catalana de Notícies - 23 de febrer de 2024
Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma  —B—
411 views
411 views

Nota del Consell parroquial: Diumenge 25 de febrer II de Quaresma —B—

Consell de la Paròquia de Sant Fruitós de Bages - 23 de febrer de 2024
Horaris del cap de setmana ASFE
334 views
334 views

Horaris del cap de setmana ASFE

Redacció - 23 de febrer de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com