0 Shares 513 Views

21 de març, Dia Mundial de la Poesia

21 de març de 2022
513 Views
Per: Biblioteca SFB Foto: GettyImages

L’any 1999, durant la 30a Conferència General a París, la UNESCO va proclamar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Amb l’objectiu de donar visibilitat a la diversitat lingüística través de la poesia, diverses institucions i entitats d’arreu organitzen activitats per commemorar aquest dia.
A Catalunya, des del 2007, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, en col·laboració amb altres entitats, ha portat a terme un seguit d’iniciatives per celebrar aquesta diada, com per exemple, la tria d’un poema en català que es tradueix a diverses llengües.
Enguany, que serà la quinzena edició, el poema escollit és SI PUC, de Gabriel Ferrater, de qui es commemora el centenari del naixement i el cinquantenari de la mort. Per tal de donar a conèixer la vida i l’obra de l’autor, s’ha elaborat un fullet divulgatiu, amb el poema de Ferrater traduït a vint-i-dues llengües, entre les quals trobem el grec, el llatí, l’aranès o l’esperanto.
Aprofitant aquesta avinentesa, la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages, en col·laboració amb el centre ocupacional La Sagrera i l’aula socioeducativa Cal Clic, ha instal·lat dos aparadors dedicats a Gabriel Ferrater i a Guillem Viladot, dos artistes ben diferents i de gran influència que enguany celebren el centenari del seu naixement.
GABRIEL FERRATER
Gabriel Ferrater va néixer a Reus l’any 1922. Es va llicenciar en Filologia Romànica l’any 1968. Va passar força temps a l’estranger, on va poder aprendre diversos idiomes. Gran part de la seva trajectòria professional la va desenvolupar en el sector editorial, com a director literari i com a traductor. També va dedicar-se a la crítica d’art, a la crítica literària i a la lingüística com a professor universitari.
La seva producció poètica, escrita en pocs anys (1958-1963), no és abundant. Va publicar tres volums: Da nuces pueris, Menja’t una cama i Teoria dels cossos, posteriorment recollits i corregits a Les dones i els dies (1968).
GUILLEM VILADOT
Viladot, nascut a Agramunt l’any 1922, va experimentar en diferents camps artístics: literatura, pintura, escultura, … Interessat pels corrents artístics avantguardistes i més experimentals, les seves obres el van convertir en un referent nacional i internacional.
A la Casa de la Poesia Visual d’Agramunt, anomenada Lo Pardal, es conserva el llegat artístic de Guillem Viladot en forma de poemes, collages i altres objectes de gran originalitat.
Per a més informació, us adrecem als següents enllaços oficials, on trobareu nombroses activitats commemoratives:
• https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2022/anygabrielferrater/inici

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Agredolç homenatge
187 views
187 views

Agredolç homenatge

Rosa Carrera March - 22 d'abril de 2024
La descoberta de l’art a educació infantil
59 views
59 views

La descoberta de l’art a educació infantil

Escola Monsenyor Gibert - 22 d'abril de 2024
La Biblioteca us recomana:
47 views
47 views

La Biblioteca us recomana:

Biblioteca de Sant Fruitós de Bages - 22 d'abril de 2024
Editorial 1685
1080 views
1080 views

Editorial 1685

Redacció - 22 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com