0 Shares 987 Views

Viatge a Mauthausen d’alumnes de 1r de batxillerat

12 de maig de 2017
987 Views

Entre el 5 i el 8 de maig, un grup d’alumnes de l’Institut Gerbert d’Aurillac ha viatjat al nord-oest d’Àustria per participar en l’aniversari de l’alliberament de Mauthasen, un dels camps d’extermini nazis on van morir més catalans i espanyols durant la Segona Guerra Mundial. El viatge està inclòs en un programa d’activitats de l’associació Amical de Mauthausen, que agrupa els supervivents dels camps de concentració alemanys, els seus familiars i altres persones interessades pel manteniment de la memòria històrica del trist episodi de l’holocaust i de l’assassinat de milions de persones de diferents col·lectius.

L’objectiu del programa és que els joves siguin conscients del que va passar per tal d’evitar que aquests episodis de la Guerra Mundial es puguin repetir.

Des de l’institut, la sortida ha estat organitzada per la professora Victòria Soler en coordinació amb els instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera de Manresa i ha consistit en una estada de tres dies durant la qual un grup d’uns quaranta alumnes ha visitat les restes dels camps de concentració i extermini de Mauthausen i Gusen, les fàbriques subterrànies de la zona i la ciutat de Linz. En el camp de Mauthausen es va formar part de la representació catalana en l’acte de commemoració de l’alliberament del camp per part de les tropes aliades (nord-americanes) el 5 de maig de 1944. La delegació estava encapçalada pel conseller d’exteriors, Raul Romeva, i l’alumne Marc Grau va llegir un text en record de les víctimes que es va poder seguir per TV3. L’acte de commemoració també ha estat recollit pel diari Regió 7.

Aquest dos camps van ser el lloc on van morir més catalans, refugiats republicans fets presoners pels alemanys quan col·laboraven amb l’exèrcit francès. Els nostres alumnes havien fet una recerca a l’arxiu municipal de Sant Fruitós sobre els dos fruitosencs que hi van morir.

Aquesta excursió, sens dubte la més emotiva que s’ha fet enguany a l’institut, ha estat possible gràcies a la col·laboració de l‘Ajuntament de Sant Fruitós, que ha signat un conveni amb l’Amical de Mauthausen per subvencionar la seva col·laboració i una part de les despeses del viatge. A més, ha posat a disposició dels alumnes l’arxiu històric per poder fer la recerca.

Institut G. d’Aurillach

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Tornen les Enramades del Carrer Nou
27 views
27 views

Tornen les Enramades del Carrer Nou

Redacció - 14 de juliol de 2024
Editorial 1967
24 views
24 views

Editorial 1967

Brogit Difonem Cultura - 14 de juliol de 2024
El futbol femení
37 views
37 views

El futbol femení

Miquel Puig Soler - 13 de juliol de 2024
Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major
38 views
38 views

Les cròniques d’en Gregori Partagàs: Festa major

Galdric Sala - 13 de juliol de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com