0 Shares 231 Views

Una base de premsa de vi única al Bages sud

Ja sabem que Sant Fruitós ha sigut terra de vinyes. Hi trobem vinyes, barraques, cellers, parets de pedra, una tina al mig del camp (veure Montpeità nº 1399), un Museu, però el que hi ha, i és única al Bages sud, és una base de premsa de biga al costat d’un camí, lluny de cap masia.

En Francesc Brunet, de Bages Terra de Vins, un dia em va comentar que prop del polígon del Grau hi havia la base d’una premsa. Efectivament, en una llosa d’uns quatre metres i mig per dos i mig, s’hi nota la base sobre la qual s’efectuava la premsada dels raïms, d’uns 150 cm de diàmetre i una alçada d’entre 5 i 8 cm. La llosa, actualment, està inclinada cap al sud. Quan es devia fer servir, segurament que tindria una lleugera inclinació cap al nord amb un lleuger pendent cap al forat per a recollir el most. A l’est hi ha dos forats rectangulars que fan 19 cm de llarg, 11 cm d’amplada i 12 cm de profunditat amb una separació entre ells de 30 cm on s’hi encaixaven els montants del pont de fusta i marcant un eix est-oest juntament amb el centre de la base circular. El que no es veu és el forat on hi havia el cargol ja que hi ha terra per sobre. S’haurà d’anar-hi a treure-la per veure si s’hi pot trobar.

Sembla que aquesta llosa l’haguessin portada i deixada a on està, ja que geològicament em sembla que no té per que ser-hi, ni és una premsa que es pugui anar montant i desmontant.

A l’ilustració és pot veure una il·lustració de Cesc Pujol de la premsa de vi de l’època romana de l’era de can Llapart, a Bellcaire de l’Empordà.

https://bellcaire.cat/llocs-dinteres/recorregut-nucli-historic-bellcaire/6-una-premsa-de-vi-de-lepoca-romana/

Hipòtesi de base de premsa picada a la pedra. Imatge extreta del llibre Premses, tines i trulls dels germans Coromines

Jordi Julià
Col·lectiu de Recerca Històrica de Sant Fruitós

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com