0 Shares 122 Views

Tardor 2022

23 de setembre de 2022
122 Views

Aquest divendres dia 23 de setembre, a les 3 hores i 4 minuts hora oficial peninsular, serà l’equinocci de tardor i el començament d’aquesta estació que durarà 89 dies i 21 hores i s’acabarà el 21 de desembre amb el solstici d’hivern.

A començaments de la tardor, al vespre podrem veure a Júpiter i Saturn, a partir de desembre començarà la seva aparició al cel Mart per l’est i Venus i Mercuri per l’oest, o sigui que quan acabi la tardor podrem veure cinc planetes al fer-se fosc. A la matinada podrem veure des del començament de la tardor a Venus, Júpiter i Mart, si be els dos primers desapareixeran molt aviat amb la llum de l’alba. Mercuri farà una petita aparició durant octubre i Mart deixarà de veure’s a mitjans de desembre, deixant sense planetes el cel de matinada cap a finals de tardor.

Per el que fa a les estrelles i constel·lacions, seguirem poden observar el triangle d’estiu, format per Altair, de la constel·lació de l’Àguila, Deneb, de la constel·lació del Cigne i Vega, de la constel·lació de la Lira, si be poc a poc anirà baixant cap l’horitzó oest. A mesura que vagin avançant els mesos podrem veure les constel·lacions del Pegàs, Andròmeda i Perseu i cap a finals de tardor sortiran les constel·lacions del Taure i Orió que es veuran amb la màxima esplendor durant les nits d’hivern.

Durant aquesta tardor es produiran dos eclipsis, un de Sol el 25 d’octubre, serà parcial i visible des d’Europa, nord-est d’Àfrica i oest d’Àsia, es podrà veure des de Catalunya i des de les Balears, però amb unes magnituds molt, molt petites. El 8 de novembre se’n produirà un de total de Lluna, però nomes serà visible des d’Àsia, Austràlia i Amèrica, des de casa nostra no el podrem veure.

Durant aquesta tardor podrem gaudir de les pluges d’estrelles dels Dracònids cap el 8 d’octubre, els Leònids cap el 17 de novembre i els Gemínids cap el 14 de desembre.

Les Llunes plenes durant la tardor seran el 9 d’octubre, el 8 de novembre i el 8 de desembre.

També haurem d’estar al cas perquè ens caldrà tornar a canviar l’hora per ajustar-nos al horari d’hivern. A la matinada del diumenge 30 d’octubre, a les 3 haurem d’endarrerir el rellotge fins a les 2, aquest dia, per tant, tindrà oficialment 25 hores.

Àngel Massallé – Agrupació Astronòmica de Sabadell

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Secció FC Fruitosenc
38 views
38 views

Secció FC Fruitosenc

SFEscolaFutbol – FC Fruitosenc – - 3 de desembre de 2022
Horaris i partits del cap de setmana
44 views
44 views

Horaris i partits del cap de setmana

ASFE - 2 de desembre de 2022
Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca
52 views
52 views

Descoberta del paisatge: Barraques i parets de pedra seca

Col·lectiu Recerca Històrica de Sant Fruitós de Bages - 2 de desembre de 2022
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com