0 Shares 259 Views

Sortida a observar els ocells de les zones agrícoles del Pla de Bages

2 de desembre de 2021
259 Views
Per: SOM NATURA PLA DE BAGES

Fa poques setmanes varen arribar les primeres espècies d’ocells que passaran l’hivern a les terres baixes de Catalunya, com ara titelles i pardals de bardissa. Amb ells arriben moltíssims ocells del nord i l’est d’Europa d’espècies que hi són presents tot l’any però en petit nombre, com ara pinsans, cueretes blanques, caderneres i estornells vulgars. Milions d’ells escullen les terres de conreu. Tanmateix, no només busquen les extensions obertes de camps i guarets, també cerquen marges, bosquines i bardisses que els proporcionen amagatall i aguait per descansar i vigilar alhora. Aprofitant l’abundància dels ocells hivernants, el passat dissabte 20 de novembre vàrem sortir a observar els ocells de les zones agrícoles del Pla de Bages.
Punt de trobada, el polígon Pla de Santa Anna a les 9 del matí. Inici del recorregut, la planta potabilitzadora. Ràpidament, vàrem enfilar-nos al corriol de la Séquia de Manresa, que resseguiríem una bona estona. Un tractor llaurava acompanyat per dos esplugabous i un grapat de cornelles. Ens varen sobrevolar un xoriguer i un falcó pelegrí. Aquest es va posar dalt d’una torre d’alta tensió i, sense saber d’on, se li va unir la seva parella, clarament més grossa: una femella. No gaire més enllà, el tercer falcó del dia: una esmerla mascle creuant un camp a un pam de terra. Vàrem resseguir la Séquia, fins a creuar la pista, a tocar del Riu d’Or. Allà el terreny s’enfonsa excavat pel riu, i de camí a la Font de la Riera vàrem veure un estol de pardals xarrecs i va aparèixer, inevitablement, una cuereta torrentera. Un cop pujades les escales de la Font de la Riera el camí corria avall, fins al Camí de les Arenes. Havien passat tres hores quan creuàvem el riu d’Or pel bonic pont de fusta. El cel estava enteranyinat, però ja no feia el fred de primera hora del matí. Un bernat pescaire es va posar en un camp a tocar de la Séquia mentre sentíem cridar un aligot des dels arbres de la Rasa Fonda.
Quatre hores i 4,5 km després d’haver començat a caminar vàrem arribar al punt d’inici. Malgrat la gana encara hi havia ganes de petar la xerrada. En l’últim moment vàrem sumar dues grives a la llista d’observacions.
Podeu visualitzar el recorregut i consultar la llista de les 43 espècies vistes al nostre compte d’Instagram: @somnaturapladebages
Fins a la propera sortida!

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com